Pernille Rosenkrantz-Theil bliver ny børne- og undervisningsminister

Pernille Rosenkrantz-Theil bliver ny børne- og undervisningsminister. Den nye socialdemokratiske statsminister har udnævnt Ane Halsboe-Jørgensen til landets nye uddannelses- og forskningsminister.

Publiceret Senest opdateret
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har sammen med børne og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil udgivet en bog som handler om at investere tidligt i børn.

Pernille Rosenkrantz-Theils CV

Folketingsmedlem for Enhedslisten i perioden 1999-2007 og siden2011 for Socialdemokratiet. Ved valget i 2011 fik hun 16.919stemmer. Ved det netop overståede valg var der 12.071 personer, dersatte deres kryds ved hendes navn. 

Ordførerskaber

Børneordfører, 2017

Handicapordfører, 2015-2014

Socialordfører, 2014 og 2019

Klima- og energiordfører, 2014-2011

Uddannelse

Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet

Tidligere job

Ledelseskonsulent, 3F'sformandssekretariat, 2009-2011.
Koordinator for den fri ungdomsuddannelse, Det frieGymnasium, 1996-1997.
Konsulent og rådgiver, FOA, 2008.
Underviser, Krogerup Højskole, 2006.
Folkekirkens Nødhjælp, 1999 og 2001.
Kampagneleder for Operation Dagsværk, København, 1998.
Hjemmehjælper, Søllerød Kommune, 1995.

Ane Halsboe-Jørgensens CV

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2011, hvor hun fik5.171 personlige stemmer. Da vælgerne gik til stemmeurne på åretsgrundlovsdag, satte 8.285 vælgere deres kryds ved den nyeuddannelses- og forskningsminister. 

Ordførerskaber:

Børneordfører

Uddannelse:

Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, 2004-2009.

Tidligere job

Konsulent, LO 2009-2011

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den nye børne- og undervisningsminister kommer fra et lærerhjem. Hendes far blev skoleleder. Hendes mor speciallærer. Og hun mener selv, at hun er farvet af sin baggrund.

Det fortalte Pernille Rosenkrantz-Theil sidste år til Folkeskolen, da hun sammen med den nyudnævnte uddannelses- og forskningsmininister Ane Halsboe-Jørgensen udgav bogen "Det betaler sig at investere i mennesker", som handler om, at Finansministeriets regnemodeller overser de økonomiske gevinster, som findes i at investere i børn og unge.

"Jeg har så tit hørt, at hvis vi gjorde det rigtige fra start af og havde resurserne fra start af, så kunne det være, at man havde flyttet på børnene, inden det gik rigtig galt. Jeg tror faktisk, at lærerstanden er nogle af dem, som bedst ved, at det kan betale sig at investere i de yngste", sagde Pernille Rosenkrantz-Theil.

Fremover får Pernille Rosenkrantz-Theil som børne og undervisningsminister og Ane Halsboe-Jørgensen som uddannelses- og forskningsminister et godt udgangspunkt for at afprøve visionerne om at investere i børn og skole. 

Ny politisk bog: Spar penge ved at investere i skolen

Stærk ministerposition

Det nye ministerhold består af 20 ministre. Børneområdet bliver med den nye ministerliste ført tilbage til Undervisningsministeriet, så ministeriet igen har ansvaret for børn indtil de fylder 18.

Statsminister Mette Frederiksen har slået på, at hun vil være børnenes minister. Dermed er der lagt op til, at Pernille Rosenkrantz-Theils post som børne- og undervisningsminister er en vigtig post. 

Pernille Rosenkrantz-Theil har senest været børneordfører og siddet som formand for undervisningsudvalget.

Derudover har hun også tidligere været partiets social-, handicap-, og klima- og energiordfører.

Overblik: Se hvad de fire røde partier vil ændre i folkeskolen 

Den nye børne- og undervisningsminister var tidligt politisk aktiv. Fra 1996 var hun medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, og kom første gang i Folketinget i 1999 for partiet. I 2008 meldte hun sig ud af Enhedslisten. Syv måneder efter meddelte hun, at hun var blevet socialdemokrat. 

Pernille Rosenkrantz-Theil er mor til to skolesøgende børn, som hun har med sin eksmand. 

DF: S kan ikke afskaffe de nationale test uden at begå forligsbrud 

Kun brug for de Nationale test i få kommuner

Afskaffelse af nationale test i de mindste klasser og en undersøgelse af muligheden for at sætte nationale test i bero er to elementer i den politiske forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten, som danner baglandet for den socialdemokratiske regering. Men da der i politiske forståelse står, at man ikke vil bryde forlig, og Dansk Folkeparti allerede har meldt ud, at en afskaffelse af nationale test vil være forligsbrud, kan dette være en af de første store politiske opgaver på børne- og undervisningsministerens bord. 

Pernille Rosenkrantz-Theil foreslog tilbage i 2016, at der ikke var brug for at teste alle landets elever i de nationale test. I stedet mente hun, at man kan nøjes med at måle i de kommuner, der de seneste tre år ikke har levet op til det forventede. 

Partier bag regeringsaftale: Det her bør betyde flere penge til Ny Start 

Pernille Rosenkrantz-Theil kom med forslaget l i en debat med Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen på Folkemødet på Møn.

"Vi ved jo godt, hvilke kommuner der ikke fungerer på de enkelte af forvaltningsområderne. Så kunne det være, at man skulle lade de 80 procent andre passe sig selv. Har man leveret på de nationale test tre år i streg, så behøver vi ikke høre mere fra jer de næste fem år - så laver vi stikprøver i stedet for", sagde hun.