Pension
0   20

Nye muligheder for at blive pensionistmedlem af DLF

Hovedstyrelsen i DLF har netop besluttet fire nye principper for indmeldelse i Lærerforeningens fraktion 4,pensionisterne. Blandt andet en mulighed for at genindmelde sig uden at skulle betale kontingent for den mellemliggende tid.

Fremover kan medlemmer af andre forhandlingsberettigede organisationer også blive medlemmer af DLF's pensionistfraktion. Og man kan blive genindmeldt uden at skulle betale kontingent fra udmeldelsestidspunkt til genindmeldelse.

Lidt flere medlemmer, helt klare regler og en nemmere adgang til fraktion 4. Det er, hvad Birgit Bruun, fraktion 4's hovedstyrelsesmedlem, ser som resultatet af beslutningen i dag.

For med vedtagelsen af en ny tolkning af vedtægterne for indmeldelse i fraktion 4 på dagens hovedstyrelsesmøde bliver det både muligt for flere at blive medlem af fraktion 4. Og samtidig undgår tidligere udmeldte at skulle betale en stor sum penge for at blive medlem igen.

"Jeg forventer ikke en lavine af nye medlemmer i fraktion 4, men der vil være nogle stykker i mange kredse, som nu kan blive medlem. Samtidig får vi nu nogle klare retningslinjer, som kan sikre en ensartethed", mener Birgit Bruun.

Artiklen fortsætter under banneret

Nemmere at fortryde en udmeldelse

Hidtil har sekretariatet tolket vedtægterne sådan, at man ikke kunne melde sig ind i fraktion 4, men alene overflyttes fra de aktives rækker . fraktion 1, 2 eller 3. Og pensionister, der havde meldt sig ud af DLF, skulle betale kontingent fra udmeldelsesdatoen og frem til genindmeldelsestidspunktet, hvis de ville ind igen.

"Nogle pensionister oplever et økonomisk chok, når de går på pension, og melder sig ud af alt. Andre mener ikke, de har brug for at være medlem af en fagforening, når de går på pension. Hidtil har det været svært at fortryde en udmeldelse, men det bliver ændret med de nye regler", fortæller Birgit Bruun.

Lærere under andre overenskomster bliver tilgodeset

Med dagens beslutning kan indmeldelse i fraktion 4 ske efter fire principper, der blandt andet betyder, at man kan blive indmeldt i fraktion 4 enten op til to år efter folkepensionsalderen eller to år fra udmeldelsesdato. 

DE FIRE PRINCIPPER

Hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening besluttede i dag den 18. juni en ny tolkning af vedtægterne, hvor indmeldelse i fraktion 4 som udgangspunkt skal ske efter et eller flere af følgende principper:

1. Indmeldelse i fraktion 4 kan ske op til to år fra folkepensionsalderen. Alternativt to år fra udmeldelsesdato.

2. Personen skal have været almindeligt medlem af en forhandlingsberettiget organisation ved overgang fra pension til efterløn.

3. Det vil være op til personen, som søger optagelse, at dokumentere medlemskab af den tidligere forhandlingsberettigede organisation.

4. Dispensation for indmeldelser i fraktion 4 drøftes i en dialog mellem kreds og sekretariat.

Samtidig kan lærere, der ikke har været medlem af DLF, men almindeligt medlem af en anden forhandlingsberettiget organisation, også blive medlem ved pension eller efterløn.

Den hidtidige fortolkning har nemlig ikke tilgodeset de lærere, der er beskæftiget uden for DLF's overenskomst/interesseområde, og som i solidaritet med deres kolleger har meldt sig ind i det relevante overenskomstbærende forbund som eksempelvis HK, SL eller FOA.

"Der kan være mange grunde til, at lærere har arbejdet uden for DLF's overenskomstområde fx sygdom, og tidligere har man ikke umiddelbart kunne komme tilbage til DLF og fraktion 4, når man stoppede med at arbejde, men det får vi ændret nu", siger Birgit Bruun.

Den nye tolkning af vedtægterne træder i kraft med det samme.

Flere dagsmøder til fraktion 4

Ud over de ændrede regler for indmeldelse i fraktion 4 tiltrådte Hovedstyrelsen også indstillingen fra Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget om, at fraktion 4 kan holde yderligere to dagsmøder for fraktionens hovedstyrelsesmedlem og 10 kongresdelerede.
Hidtil har fraktion 4 holdt to dagsmøder om året - et årsmødeforberedende møde i januar og et kongresforberedende møde i september. Fremover vil der kunne holdes fire møder - ét møde i kvartalet.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
696 andre er allerede tilmeldt