Birgit Bruun, hovedstyrelsesmedlem fra fraktion 4 – pensionisterne i DLF, er godt tilfreds med, at en udmeldelse af fraktion 4 nu kan fortrydes. Uden at der skal betales en større sum penge.

Nye muligheder for at blive pensionistmedlem af DLF

Hovedstyrelsen i DLF har netop besluttet fire nye principper for indmeldelse i Lærerforeningens fraktion 4,pensionisterne. Blandt andet en mulighed for at genindmelde sig uden at skulle betale kontingent for den mellemliggende tid.

Publiceret

DE FIRE PRINCIPPER

Hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening besluttede i dag den 18.juni en ny tolkning af vedtægterne, hvor indmeldelse i fraktion 4som udgangspunkt skal ske efter et eller flere af følgendeprincipper:

1. Indmeldelse i fraktion 4 kan ske op til to år frafolkepensionsalderen. Alternativt to år fra udmeldelsesdato.

2. Personen skal have været almindeligt medlem af enforhandlingsberettiget organisation ved overgang fra pension tilefterløn.

3. Det vil være op til personen, som søger optagelse, atdokumentere medlemskab af den tidligere forhandlingsberettigedeorganisation.

4. Dispensation for indmeldelser i fraktion 4 drøftes i en dialogmellem kreds og sekretariat.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fremover kan medlemmer af andre forhandlingsberettigede organisationer også blive medlemmer af DLF's pensionistfraktion. Og man kan blive genindmeldt uden at skulle betale kontingent fra udmeldelsestidspunkt til genindmeldelse.

Lidt flere medlemmer, helt klare regler og en nemmere adgang til fraktion 4. Det er, hvad Birgit Bruun, fraktion 4's hovedstyrelsesmedlem, ser som resultatet af beslutningen i dag. For med vedtagelsen af en ny tolkning af vedtægterne for indmeldelse i fraktion 4 på dagens hovedstyrelsesmøde bliver det både muligt for flere at blive medlem af fraktion 4. Og samtidig undgår tidligere udmeldte at skulle betale en stor sum penge for at blive medlem igen. "Jeg forventer ikke en lavine af nye medlemmer i fraktion 4, men der vil være nogle stykker i mange kredse, som nu kan blive medlem. Samtidig får vi nu nogle klare retningslinjer, som kan sikre en ensartethed", mener Birgit Bruun.

Pensionerede lærere får helt deres eget forum 

Nemmere at fortryde en udmeldelse Hidtil har sekretariatet tolket vedtægterne sådan, at man ikke kunne melde sig ind i fraktion 4, men alene overflyttes fra de aktives rækker . fraktion 1, 2 eller 3. Og pensionister, der havde meldt sig ud af DLF, skulle betale kontingent fra udmeldelsesdatoen og frem til genindmeldelsestidspunktet, hvis de ville ind igen. "Nogle pensionister oplever et økonomisk chok, når de går på pension, og melder sig ud af alt. Andre mener ikke, de har brug for at være medlem af en fagforening, når de går på pension. Hidtil har det været svært at fortryde en udmeldelse, men det bliver ændret med de nye regler", fortæller Birgit Bruun.

Pensionist i hovedstyrelsen: Det kunne være dejligt med kampvalg

Lærere under andre overenskomster bliver tilgodeset Med dagens beslutning kan indmeldelse i fraktion 4 ske efter fire principper, der blandt andet betyder, at man kan blive indmeldt i fraktion 4 enten op til to år efter folkepensionsalderen eller to år fra udmeldelsesdato. 

Samtidig kan lærere, der ikke har været medlem af DLF, men almindeligt medlem af en anden forhandlingsberettiget organisation, også blive medlem ved pension eller efterløn. Den hidtidige fortolkning har nemlig ikke tilgodeset de lærere, der er beskæftiget uden for DLF's overenskomst/interesseområde, og som i solidaritet med deres kolleger har meldt sig ind i det relevante overenskomstbærende forbund som eksempelvis HK, SL eller FOA. "Der kan være mange grunde til, at lærere har arbejdet uden for DLF's overenskomstområde fx sygdom, og tidligere har man ikke umiddelbart kunne komme tilbage til DLF og fraktion 4, når man stoppede med at arbejde, men det får vi ændret nu", siger Birgit Bruun. Den nye tolkning af vedtægterne træder i kraft med det samme.

 Årsmøde i fraktion 4: Hvad vil DLF med pensionisterne

Flere dagsmøder til fraktion 4 Ud over de ændrede regler for indmeldelse i fraktion 4 tiltrådte Hovedstyrelsen også indstillingen fra Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget om, at fraktion 4 kan holde yderligere to dagsmøder for fraktionens hovedstyrelsesmedlem og 10 kongresdelerede. Hidtil har fraktion 4 holdt to dagsmøder om året - et årsmødeforberedende møde i januar og et kongresforberedende møde i september. Fremover vil der kunne holdes fire møder - ét møde i kvartalet.