Skolesammenlægninger
0   10

Lærere og skoleledere: Fornuftigt at tage sammenlagte skoler op til revision

På papiret kan der være flere fordele ved at lægge skoler sammen, men i praksis er de svære at opnå, mener Skolelederforeningen og DLF.

Når kommuner er begyndt at dele sammenlagte skoler op igen, er det et resultat af, at skolerne ikke fungerer.

»Vi har set en lemmingeffekt, hvor man har lagt skoler sammen, fordi nabokommunen gør det. Der er aldrig foretaget en valid undersøgelse af, hvad man får ud det, og ingen kommuner har stillet sig frem og sagt, at de har sparet penge på sammenlægningen. Så når vi nu ser kommuner gå den modsatte vej, skyldes det, at man kan konstatere utilfredshed og dysfunktioner på de sammenlagte skoler«, siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.

I Danmarks Lærerforening udpeger Jeanette Sjøberg, formand for undervisningsudvalget, nogle af dysfunktionerne.

»Der er ingen stordriftsfordele. Ledelsen sidder for langt væk til at kunne følge med i skolens dagligdag, og kommunikationen bliver sværere. Selv om man har afdelingsledere på matriklerne, er der meget stor forskel på, om de har personaleansvar og kan træffe beslutninger uden at skulle omkring den øverste leder. Under alle omstændigheder gør mange ledelseslag tingene usmidige«, siger hun.

Artiklen fortsætter under banneret

Claus Hjortdal er enig i, at det kræver et virkelig godt samarbejde i ledelsen at lede en skole med fysisk adskilte afdelinger. Ofte trækkes den øverste skoleleder ind til strategisk arbejde i forvaltningen, og uden tilstedeværelse på skolen er det svært at lykkes med lederopgaven, forklarer han.

Sammenlægninger skader teamtanken

Der er sammenlagte skoler, som fungerer, for eksempel fordi man har samlet indskolingen et sted og overbygningen et andet, noterer Claus Hjortdal.

NY SELVSTÆNDIGHED TIL FLERE SKOLER

2016

Skole Nord på Bornholm deles op i Svartingedal Skole i Hasle og Kongeskærskolen i Allinge.

2017

Rønneskolen på Bornholm  deles op i Søndermarksskolen og Åvangsskolen.

Nordstjerneskolen i Gribskov Kommune deles op i Nordstjerneskolen i Helsinge og Ramløse Skole.

2018

Dragør Skole Syd og Nord deles op i Dragør Skole og Nordstrandskolen.

Frederiksværk Skole i Halsnæs Kommune deles op i Frederiksværk Skole og Melby Skole.

2019

Arresø Skole i Halsnæs Kommune  deles op i Magleblik Skole og Ølsted Skole, og Hundested fortsætter på én matrikel, idet specialskoleafdelingen Bøgebjerggaard nedlægges og bliver en del af den nye Lillebjerg Skole.

Afdeling Vig under Sydskolen og afdeling Højby under Nordskolen i Odsherred Kommune  bliver begge selvstændige, hvorefter skolerne i syd og nord fortsætter med afdelinger på henholdsvis tre og fire matrikler.

 Lolland deles de to distriktsskoler Øst og Vest formentlig op i syv selvstændige skoler. Det afgør byrådet i slutningen af juni.

Haderslev har kommunens fire skoler med 7. til 9. klasse fået mulighed for at skille overbygningen fra som selvstændig skole. Gram Skole ligger på én matrikel og har sagt nej. Det samme har Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup Skole. Skolen har elever fra 0. til 9. klasse i Haderslev og elever fra 0. til 6. klasse i Fjelstrup. Sønder Otting Skole i Haderslev og Lagoniskolen i Vojens ønsker derimod at blive delt op. Begge skoler består af to matrikler med indskoling og mellemtrin på den ene og overbygning på den anden.

»Her har lærerne fået flere fagkolleger og bedre vilkår for at undervise i deres fag. Men når politikere tror, at de kan flytte rundt på elever på tværs af afdelinger for at klasseoptimere, stemmer forældrene med deres børn og flytter dem på friskole, og så forsvinder det rationale, kommunen regner med at opnå«.

Det er også svært at flytte rundt på lærerne.

»På papiret får man flere lærere at gøre godt med, men hvis man vil undgå transporttid mellem afdelingerne og også ønsker lærere med mange timer i klassen, så de kan danne relationer med eleverne, er det svært at lave en bedre fordeling. I dag arbejder stort set alle lærere i team, så hvis de skal undervise på flere matrikler, går det også ud over teamtanken«, siger Jeanette Sjøberg.

Claus Hjortdal vil ikke sige, at man alle steder skal gå tilbage til selvstændige skoler, men han ser gerne, at kommunerne tager de sammenlagte skoler op til revision. Det samme gør Jeanette Sjøberg.

»I DLF har vi aldrig været tilhængere af sammenlægninger. Vi hylder heller ikke specielt små skoler. For os er det vigtigste, at skolen fungerer, så hvis man ikke har opnået det, man ville med en sammenlagt skole, lyder det fornuftigt, at man træffer en anden beslutning«, siger formanden for undervisningsudvalget.

KL har ikke undersøgt fænomenet med, at kommuner er begyndt at dele sammenlagte skoler op igen, og ønsker derfor ikke at kommentere tendensen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ