Københavner-skoler klarer præmiekrav, selvom de afviste Løkkes præmiejagt

Syv københavner-skoler valgte at takke nej til at være med i Lars Løkkes præmiepulje. Men fem af de syv leverede faktisk et resultat i præmiepuljens første leveår, der kunne have givet dem en milliongevinst.

Publiceret

Det bliver skolerne målt på

De 104 skoler bliver målt på elevernes karaktere ved deskriftlige og mundtlige i dansk og matematik ved afgangsprøverne.Skolerne får del i første præmiesum, hvis de ved årets prøver harformået at reducere andelen af elever med et samlet snit under 4.Karaktersnittet skulle første år reduceres med 5 procentpoint iforhold til skolernes baselinesnit, som er baseret på skolerneskarakterer i perioden 2014-2016. I år skal de reduceres med 10procentpoint og med 15 procentpoint i år tre.

Kilde: Undervisningsministeriet

Så meget kan skolerne vinde

Skoler med færre end 50 elever i 9. klasse kan 'vinde' op til3,9 mio. i løbet af puljens tre år.

Skoler med mellem 50 og 100 elever kan 'vinde' op til 4,2mio.  i løbet af puljens tre år.

Skoler med over 100 elever kan 'vinde' op til 4,5 mio. i løbetaf puljens tre år. Kun to puljeskoler har en 9. klasseårgang påover 100 elever.

Der er færre end 50 elever på 9. årgang på alle syvkøbenhavnske skoler.

Kilde: Undervisningsministeriet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke behov for at stille en millionpræmie i udsigt for, at landets skoler kan levere.

I hvert fald har fem af de syv københavner-skoler, der i sin tid valgte at takke nej til at deltage i statsministerens præmiejagt klaret kravene til første puljeår - helt uden at være med i kampen om en millioncheck.

Det viser et skriftligt svar til Folketinget fra undervisningsminister Merete Riisager.

4 ud af 10 af Løkkes præmieskoler får ingen penge efter første puljeår

Det var ellers en forarget statsminister, der modtog skolernes nej. Lars Løkke var faktisk så sur, at han i sin åbningstale af Folketingsæsonen kaldte skolernes beslutning for "helt ubegribeligt" og "et svigt af eleverne i København".

V-politiker truede skolerne med lukning

Han er ikke den eneste Venstre-politiker, der tager skolernes afvisning ilde op. Daværende spidskandidat for Venstre i København og nuværende borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i kommunen Cecilia Lonning-Skovgaard udtalte, at hun er parat til at lukke de pågældende skoler, hvis de ikke de formår at løfte sig inden for de næste fire-fem år.

Dumpekarakter til Løkkes præmiepulje

De syv københavnske skoler er ellers ikke de eneste, der vælger ikke at tage imod muligheden for at være med i præmiepuljen. I alt vælger 20 skoler ikke at være med.

Det er en unavngiven spørger i undervisningsudvalget, der har spurgt Merete Riisager til, hvor mange penge de pågældende syv skoler er gået glip ét år inde i præmiepuljen, der kører i tre år.

Unavngiven spørger

Det er ellers ikke tale om et af de mest komplicerede regnestykker. Regnestykket lyder: syv gange 1,3 millioner kroner. Resultat: 9,1 millioner - hvis altså alle syv skoler efter første puljeår havde leveret et resultat, der var fem procentpoint bedre end deres baselinesnit.

Tidslinje: Præmiepuljens korte og turbulente historie

Præmiepuljeskolerne er pt i gang med deres andet puljeår. Det er både elevernes mundtlige og skriftlige karakterer i dansk og matematik, der tæller med. Årets skriftlige prøver starter mandag den 6. maj. Her skal eleverne prøves i skriftlig fremstilling i dansk.

Lars Løkkes præmiepulje har siden offentliggørelsen af puljemodellen været udsat for massiv kritik. Blandt andet er det påvist, at skolernes karakterer naturligt svinger markant fra år til år.

63 ud af de deltagende 104 skoler fik et millionbeløb for deres præstation i puljens første år. Ved dette års prøver kræver det, at skolerne leverer et resultat, der er 10 procentpoint bedre end deres baseline. 

 

Læs mere

Merete Riisagers svar til Folketinget