Præmiepulje
0   9

Københavner-skoler klarer præmiekrav, selvom de afviste Løkkes præmiejagt

Syv københavner-skoler valgte at takke nej til at være med i Lars Løkkes præmiepulje. Men fem af de syv leverede faktisk et resultat i præmiepuljens første leveår, der kunne have givet dem en milliongevinst.

Der er ikke behov for at stille en millionpræmie i udsigt for, at landets skoler kan levere.

Det bliver skolerne målt på

De 104 skoler bliver målt på elevernes karaktere ved de skriftlige og mundtlige i dansk og matematik ved afgangsprøverne. Skolerne får del i første præmiesum, hvis de ved årets prøver har formået at reducere andelen af elever med et samlet snit under 4. Karaktersnittet skulle første år reduceres med 5 procentpoint i forhold til skolernes baselinesnit, som er baseret på skolernes karakterer i perioden 2014-2016. I år skal de reduceres med 10 procentpoint og med 15 procentpoint i år tre.

Kilde: Undervisningsministeriet

I hvert fald har fem af de syv københavner-skoler, der i sin tid valgte at takke nej til at deltage i statsministerens præmiejagt klaret kravene til første puljeår - helt uden at være med i kampen om en millioncheck.

Artiklen fortsætter under banneret

Det viser et skriftligt svar til Folketinget fra undervisningsminister Merete Riisager.

Det var ellers en forarget statsminister, der modtog skolernes nej. Lars Løkke var faktisk så sur, at han i sin åbningstale af Folketingsæsonen kaldte skolernes beslutning for "helt ubegribeligt" og "et svigt af eleverne i København".

V-politiker truede skolerne med lukning

Han er ikke den eneste Venstre-politiker, der tager skolernes afvisning ilde op. Daværende spidskandidat for Venstre i København og nuværende borgmester for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i kommunen Cecilia Lonning-Skovgaard udtalte, at hun er parat til at lukke de pågældende skoler, hvis de ikke de formår at løfte sig inden for de næste fire-fem år.

Så meget kan skolerne vinde

Skoler med færre end 50 elever i 9. klasse kan 'vinde' op til 3,9 mio. i løbet af puljens tre år.

Skoler med mellem 50 og 100 elever kan 'vinde' op til 4,2 mio.  i løbet af puljens tre år.

Skoler med over 100 elever kan 'vinde' op til 4,5 mio. i løbet af puljens tre år. Kun to puljeskoler har en 9. klasseårgang på over 100 elever.

Der er færre end 50 elever på 9. årgang på alle syv københavnske skoler.

Kilde: Undervisningsministeriet

De syv københavnske skoler er ellers ikke de eneste, der vælger ikke at tage imod muligheden for at være med i præmiepuljen. I alt vælger 20 skoler ikke at være med.

Det er en unavngiven spørger i undervisningsudvalget, der har spurgt Merete Riisager til, hvor mange penge de pågældende syv skoler er gået glip ét år inde i præmiepuljen, der kører i tre år.

Unavngiven spørger

Det er ellers ikke tale om et af de mest komplicerede regnestykker. Regnestykket lyder: syv gange 1,3 millioner kroner. Resultat: 9,1 millioner - hvis altså alle syv skoler efter første puljeår havde leveret et resultat, der var fem procentpoint bedre end deres baselinesnit.

Præmiepuljeskolerne er pt i gang med deres andet puljeår. Det er både elevernes mundtlige og skriftlige karakterer i dansk og matematik, der tæller med. Årets skriftlige prøver starter mandag den 6. maj. Her skal eleverne prøves i skriftlig fremstilling i dansk.

Lars Løkkes præmiepulje har siden offentliggørelsen af puljemodellen været udsat for massiv kritik. Blandt andet er det påvist, at skolernes karakterer naturligt svinger markant fra år til år.

63 ud af de deltagende 104 skoler fik et millionbeløb for deres præstation i puljens første år. Ved dette års prøver kræver det, at skolerne leverer et resultat, der er 10 procentpoint bedre end deres baseline. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ