Carsten Skovgaard Andersen underviser 2.x fra Korsager Skole i Stjernekammeret på Bellahøj Skole

Ud i rummet – via Stjernekammeret

Eleverne suser afsted til Månen og Mars, mens de ligger på madrasser på gulvet i Stjernekammeret på Bellahøj Skole. Stjernekammeret blev bygget sammen med skolen i 1937 og har hvert år besøg af omkring 6000 elever fra København og omegn.

Publiceret

Stjernekammeret

Bellahøj Skoles Stjernekammer blev bygget i 1937 sammen medskolen. Det var en fra Københavns Skolevæsen, der havde set etstjernekammer bygget i Lübeck og ønskede sådan et på en danskskole. Siden 1999 har det været lærer Carsten Skovgaard Andersen,der har undervist i Stjernekammeret. Han vil i den kommende tidskrive blogindlæg om sit arbejde.

Eleverne prøver at rotere cykelhjul og lave kunster med fidget spinnere.
Byens tårne og kendetegn er malet på kuplen i Stjernekammeret
En pige går rundt om en anden pige for at illustrere, hvordan Jorden og Solen drejer
Universet på kuplen i Stjernekammeret
Carsten Skovgaard Andersen med model af Marskøretøjet Spirit

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2.x fra Korsager Skole kommer myldrende ned i Stjernekammeret, der ligger i kælderen på Bellahøj Skole. Lærer Carsten Skovgaard Andersen tager imod og beder dem om at tage skoene af. Gulvet er dækket med tynde madrasser og rundt i kuplens kant er malet en silhuet af Københavns tårne og kendetegn.

"Syd er ved Zoologisk Have og nord er Eremitagen - så kan I finde vej til det hele", lyder det fra Carsten Skovgaard Andersen.

"Herinde må I ikke tale med hinanden, men I må stille spørgsmål uden at række hånden op, for når det er mørkt kan jeg jo ikke se jeres hænder. Men så må I lige tage hensyn og ikke tale i munden på hinanden".

Stjernekammer-lærer fejrer 40 års jubilæum

Han smider sig ned på madrasserne, brillerne ryger hen ad gulvet, men blive fanget igen. Nu starter den lange tur på tre dage til Månen og tre dage hjem igen.

"Spænd sikkerhedsselerne".

"Wouww", kommer det fra eleverne, da der bliver mørkt i rummet og stjernehimlen lyser.

Elever skal undervise andre

Det går over stok og sten - Mælkevejens historie bliver forklaret, Karlsvognen udpeget, og de får historien om, at man troede, at der var to flyvende geder foran vognen. Men så bliver pæren i projektoren varm, så den må holde en pause. Imens bliver eleverne introduceret til roterende cykelhjul og fidget spinnere.

De tunge spinnere er flottest og kan lyse i forskellige farver. Eleverne kan mange kunster med dem. Men hvorfor roterer de så fint og balanceret?

"Fordi den drejer rundt om sit balancepunkt", siger en dreng.

Ja, og det fungerer bedst jo tungere en genstand er. For eksempel er de tunge fidget spinnere de bedste. Jorden er tung. Det tager den et døgn at komme rundt. Og ude i rummet er det kun Nordstjernen, der står stille. Den kan man navigere efter.

Carsten Skovgaard Andersen mener, at den bedste måde at lære på er at formidle til andre. Derfor er et projekt først færdigt, når eleverne har undervist nogle yngre elever i emnet. I dag skal en pige forestille sig, at hun kun går i 1. klasse, og så skal en anden pige forklare hende, hvordan Jorden kredser om Solen. (rettet 3/4 kl 17.54)

"Det tager et år. Nu er det for eksempel juni og Solen skinner på os. Nu kører vi hen til december, hvor vi har vinter og Solen skinner på Australien", forklarer han og pigen går rundt om den anden pige".

Besøg på rumstation

Så har den elektriske pære hvilet sig og er klar til en ny tur ud i rummet. Carsten Skovgaard Andersen tæller ned fra 10 og så flyver vi - 28 gange hurtigere end et fly. Han fortæller om astronauten Andreas, der var 160 gange rundt om Jorden på 10 dage.

På Stjernerummets kuppel kan man se stjernehimlen, og man kan "flyve" afsted i en rumraket og se andre planeter. Vi flyver både til Månen og til Mars. Vi nærmer os også Solen og hører om den pige, der fandt en meteorit for nogle år siden, da hun gik i børnehaveklassen. Hun tog den med hjem til sin mor, der syntes, at det var en tung og underlig sten. Derfor tog hun den med på Geologisk Museum, hvor de fortalte, at det var en meteorit. De udstiller den nu, og pigens familie fik 100.000 kroner for at finde og aflevere stenen. Det gør indtryk på eleverne.

"Kan man få sådan en sten i hovedet", spørger en. Ja, det kan man godt være uheldig at få, men det sker meget meget sjældent. Det er sket en gang i Indien.

Det er tid til at besøge en rumstation. Det sker med youtube-film fra computeren og vist oppe på kuplen/stjernehimlen/rummet. Vi ser, hvordan astronauter vasker hår og går på toilettet. Hvordan man bevæger sig rundt på en rumstation, når man er vægtløs, og det ser sjovt ud med langt hår, der stritter lige op i luften. Det kan alt sammen ses på Carsten Skovgaard Andersens hjemmeside www.boernafgalileo.dk . Her er opgaver, film, links og fortællinger om rummet.

"Det er altså sjovt, at man her kan ligge ned og se hele rummet", siger Kasper på vej ud af døren efter et par timers besøg i rummet.