I højkonjuktur søger flere mod de velbetalte job, og det betyder en naturlig nedgang i ansøgningen til læreruddannelsen, siger formanden for læreruddannelsens ledernetværk.

Kvote 2: Fald i søgningen til læreruddannelsen

Fire ud af seks professionshøjskoler har fået færre ansøgere til læreruddannelsen gennem kvote 2 end de seneste tre år. Det kommer ikke bag på formanden for læreruddannelsens ledernetværk. 18/3 kl. 9:05: Opdateret med tal fra UC Syd.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag klokken 12.00 lukkede muligheden for at søge en videregående uddannelse via kvote 2. Fire af landets seks professionshøjskoler har tilsammen fået 68 færre ansøgninger gennem kvote 2, hvor læreruddannelsen er førsteprioritet. Det svarer til et fald på 3,5 procent i forhold til sidste år. 

Formand for læreruddannelsens ledernetværk Elsebeth Jensen vurderer, at det er typisk for en højkonjunktur, at færre søger ind på professionsuddannelserne, da det lige nu er relativt nemt at få et velbetalt arbejde.

"Desuden er der de seneste år blevet snakket meget om nedskæringer og lærernes arbejdsvilkår, hvilket også kan afholde nogle fra at søge ind på læreruddannelsen", siger hun.

Superstudent vil være folkeskolelærer 

Elsebeth Jensen er også uddannelsesdekan for læreruddannelsen på Via, der med 13 procent færre ansøgninger er den professionshøjskole, der har det største fald i forhold til sidste år. Heller ikke det overrasker hende.

"De seneste år har der været fremgang i antallet af ansøgere til læreruddannelsen på Via, men det var forventeligt, at den ikke ville vare ved. Foruden de generelle grunde til, at der er et fald på landsplan, havde vores uddannelsessteder i Skive og Silkeborg et stort antal studerende, der blev optaget på vinterstart, og det påvirker selvfølgelig, hvor mange der søger nu", siger hun.

Elsebeth Jensen tilføjer, at Via generelt får flest ansøgninger til læreruddannelsen gennem kvote 1, der først har ansøgningsfrist den 15. juli. Derfor synes hun, at det er for tidligt at vurdere, om der alt i alt starter færre eller flere lærerstuderende på VIA til sommer.

To professionshøjskoler har fået flere ansøgere

De to professionshøjskoler, der har fået flere ansøgere end sidste år, er Københavns Professionshøjskole og UC Syddanmark. På Københavns Professionsskole har 29 flere søgt læreruddannelsen som førsteprioritet på kvote 2 end i 2018.

"Vi har haft særligt fokus på at hæve ansøgertallet på læreruddannelsen, så det er positivt, at vi kan tage et lille skridt i den rigtige retning. Ikke mindst set i lyset af, at der i forvejen er begyndende lærermangel i hovedstadsområdet", siger Stefan Hermann i en pressemeddelelse.

Læreruddannelsen skuffer: Frafaldet er stadig tårnhøjt

UC Nordsjælland har fået 18 ansøgninger færre end sidste år, hvilket svarer til et fald på 8,5 procent. Både UC Lillebælt og Absalon har fået 7,3 procent færre ansøgninger. Absalons uddannelsessted i Roskilde har dog fået 5 procent flere ansøgninger end i 2018.  

"Der er stor efterspørgsel på lærerne i vores region, og derfor er det vigtigt for os, at vi får flere til at tage læreruddannelsen. Derfor har vi blandt andet oprettet nye profillinjer, som de studerende kan gå på, inden for sport og musik. Selv om vi har en pæn søgning, har vi forsat ledige pladser", siger rektor Camilla Wang i en pressemeddelelse.