Pension
3   12

Kongresdelegeret: Pensionisterne skal mobiliseres

Uddan os til meningsdannere og brug os op til det kommende folketingsvalg, lyder det fra Kaja Eggers Rasmussen, der mener, at pensionistmedlemmer i DLF i højere grad skal engagere sig fagpolitisk og kæmpe for bedre vilkår for de aktive lærere.

Langt de fleste medlemmer af fraktion 4 - pensionisterne i DLF - er medlem på grund af de sociale arrangementer, men det vil Kaja Eggers Rasmussen, kongresdelegeret for fraktion 4, gerne have lavet om på. Hun vil nemlig vække den faglige kampgejst hos nogle af de pensionerede lærere. For folkeskolen som samfundsbærende institution er under pres, og det kan man som pensioneret lærer ikke bare stiltiende se på, mener hun.

"Som pensionerede lærere har vi givet vores hjerteblod til folkeskolen, og jeg har personligt haft et fantastisk lærerliv med gode rammer, pragtfulde kollegaer, forstående ledere og mulighed for både at udvikle og eksperimentere. Men folkeskolen er ved at smuldre. Se bare på tilstrømningen til de frie skoler, så vi pensionerede lærere må til kamp for folkeskolen og til kamp for bedre vilkår for de aktive lærere", mener Kaja Eggers Rasmussen.
 
Og der er nok at tage fat på, mener hun. For mange børn i klasserne, hele inklusionsspørgsmålet, det store fokus på test, lærernes professionelle råderum, og de mange uuddannede lærere. Men også, hvad Kaja Eggers Rasmussen kalder en forsømmelse i forhold til at forklare den brede offentlighed om lærernes overenskomst og ikke mindst nødvendigheden af lærernes forberedelsestid.

"Der er masser af emner, og da vi pensionister med godt 20.000 medlemmer tegner os for en fjerdedel af medlemmerne hos DLF, så kan det få stor slagkraft, hvis bare en del af os bliver mobiliseret", mener Kaja Eggers Rasmussen.

Bedre vilkår for de aktive lærere

Folkeskolen møder hende i privaten i parcelhuset i Ballerup, hvor Kaja Eggers Rasmussen bor sammen med sin mand Tage, der er pensioneret tandlæge.
Selv gik hun på efterløn som 64-årig for 11 år siden, og lige siden har hun været medlem af Kreds 21 - Ballerup Lærerforening.
En kreds, hvor det faglige engagement er tårnhøjt, og en kreds hvor størsteparten af de pensionerede lærere er medlem af DLF.

Selvom hun sætter pris på de sociale arrangementer for pensionisterne, handler hendes eget medlemskab primært om fagpolitik.
"Jeg er medlem af fraktion 4 for at arbejde for, at de aktive lærere får bedre arbejdsvilkår. For bedre forhold for lærerne giver bedre vilkår for børnene. Det er selvfølgelig helt legitimt at have det sociale som udgangspunkt for sit medlemskab af fraktion 4. Personligt kunne jeg bare godt tænke mig, at vi i højere grad stod på to ben - det sociale og det fagpolitiske", siger Kaja Eggers Rasmussen.

"I stedet for blot at sidde på ventebænken kunne jeg godt tænke mig, at de pensionerede lærere blev fagpolitisk aktive. Skrev læserbreve, debatindlæg på nettet, deltog i paneldebatter op til for eksempel det kommende folketingsvalg, eller deltog i demonstrationer, for i en demonstration kan man ikke se forskel på pensionerede og aktive lærere".

"Hver gang vi pensionerede lærere er sammen, taler vi jo alligevel altid om folkeskolens tilstand, og det kunne da være fantastisk at bruge det engagement til gavn for de aktive lærere", fortsætter hun.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Fraktion 4's kongresdelegerede

Fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening har ingen bestyrelse, men et hovedstyrelsesmedlem og 10 delgerede til DLF's kongres.
De 10 kongresdelegerede vælges for to år ad gangen af deltagerne på Fraktion 4's årsmøde i de lige år.

Mobilisering kræver viden

Men skal de pensionerede lærere mobiliseres, kræver det aktuel basisviden om folkeskolens tilstand. 

"Skal vi pensionister kaste os ud i at være meningsdannere og lobbyister, kræver det, at vi er tæt på de lokale kredse, og at vi får en grundlæggende grundinformation, så vi er helt opdaterede på folkeskolens aktuelle tilstand og udfordringer. For det nytter ikke noget bare at hælde vand ud af ørene. Kampen skal baseres på fakta. Og så kræver det lidt uddannelse som meningsdanner. Ikke fordi, vi skal dikteres, hvad vi skal sige, men så vi får en ramme i forhold til, hvordan man agerer som meningsdanner", siger Kaja Eggers Rasmussen.

Samtidig mener hun, at Danmarks Lærerforening skal se pensionisterne som en resurse - nærmest en troldehær - i kampen for de aktive lærere. Så når Anders Bondo Christensen og Claus Hjortdal, henholdsvis formand for DLF og Skolelederforeningen, i februar måned opfordrede lærere og ledere i folkeskolen til at deltage i debatten op til det kommende folketingsvalg, skulle de have tænkt de pensionerede lærere med.

"De skal medtænke os pensionister. Ikke fordi vi skal være en belastning for foreningen, men de skal huske os og se os som en resurse i forhold til deres arbejde med at forbedre folkeskolens rammer. For vi er mange, og vi er over hele landet", siger Kaja Eggers Rasmussen.

Diskuterer folkeskole med alle 

Selvom hun har det fagpolitiske arbejde i fokus, har Kaja Eggers Rasmussen endnu ikke kastet sig ud i at skrive læserbreve.

"Jeg har ikke haft mod på det endnu, men måske jeg kan lære det. Og ellers lader jeg ingen lejlighed gå fra mig i forhold til at diskutere folkeskolen. Til ethvert middagsselskab, eller når vi har håndværkere i huset - så diskuterer jeg folkeskole".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
562 andre er allerede tilmeldt