Musik
0   3

Kulturministeren afsætter 23 millioner til musik i skolen

Skoleorkestre, Levende Musik i Skolen og et iPad-skoleprojekt får økonomisk tilskud i Kulturministeriets nye musikhandlingsplan 2019-2022. Pengene går til projekter i skolen, hvor eleverne kan udøve musik.

Kulturministeriet har afsat 23,2 millioner kroner, som bliver fordelt mellem projekterne OrkesterMester, Levende Musik i Skolen og Strøm til Børn. 

"Det er indsatser, hvor midlerne kommer direkte ud til børnene - på den måde styrker vi det fremtidige musikliv i Danmark", lyder det fra kulturminister Mette Boch i forbindelse med offentliggørelsen af projektet.

I alt afsættes 158 millioner kroner til at styrke dansk musik. I forordet til handlingsplanen understreger kulturminister Mette Boch, at det er vigtigt at styrke børn og unges adgang til musik som udøvere.

"Ikke kun for at styrke talentet, men også fordi der sker et unikt samspil mellem kunstnerisk dannelse og individuel udtryksform. Når man selv får lov til at udfolde sig med musikken, sker der noget helt særligt - om det er på de klassiske instrumenter eller via nye digitale værktøjer", lyder det fra Mette Bock.

Artiklen fortsætter under banneret

Involverende skolekoncerter

Levende Musik i Skolen (LMS) afholder skolekoncerter og formidler undervisningsmaterialer til omkring 300.000 børn om året. Koncertdirektør Ebbe Høyrup er glad for, at pengene er øremærket til, at eleverne selv skal have instrumenterne i hænderne. Levende Musik i Skolen har erfaringer med projekter, hvor elever selv skal spille eller komponere, men da det koster mange resurser, er de projekter ikke for alvor bredt ud.

"Vi har gennem tiden haft rigtig gode erfaringer med elevinddragende projekter i mindre målestok, men det er først med denne bevillig, vi virkelig får mulighed for at udvikle projekter og koncepter på området", lyder det fra koncertdirektøren på LMS' hjemmeside.

"Disse aktiviteter er et rigtig godt - og efterspurgt - supplement til vores skolekoncerter, og vi har allerede kigget i kalenderen, så vi kan gå i gang med konceptudvikling. Det er vores forventning, at vi på LMS Musikfestival 2019 i Horsens og Odder kan præsentere de første projekter, så det glæder vi os rigtig meget til", lyder budskabet fra Ebbe Høyrup.

Flere skoleorkestre

I musikhandlingsplanen er der afsat 10 millioner kroner til OrkesterMester. OrkesterMester er udviklet i et partnerskab mellem musikskolernes organisationer, Skolelederforeningen og DR Symfoniorkestret. Projektet sigter på at opbygge og forankre nye skoleorkestre på skoler, der ikke i forvejen har et orkester. Kodeordene er skolestolthed, spilleglæde, selvtillid og sammenhold.

"Det er jo en helt fantastisk julegave til børnene rundt omkring på folkeskolerne, at vi nu kan fortsætte med næste fase og udbrede Orkestermester til andre børn og skoler også. Skønt, at vi kan fortsætte med at give flere af landets skoleelever den mulighed, så de kan opleve spilleglæden sammen med deres kammerater", lyder det fra næstformand i Skolelederforeningen Dorte Andreas.

Også formand for Danske Musik- og kulturskoleledere Anja Reiff vurderer, at det er et tiltag, der vil fremme arbejdet med at få musikundervisning af høj kvalitet bredt ud til mange flere børn landet over. Hun mener også, at det vil give et tiltrængt løft til det tætte samarbejde mellem musikskoler og folkeskoler, som med folkeskolereformen blev lovpligtigt, men som stadig er under udvikling landet over. Og det er netop også en af intentionerne i musikhandlingsplanen.

"Først og fremmest vil det give endnu flere børn mulighed for at opleve suset ved at spille sammen i et stort orkester, hvor alle skal bidrage med en vigtig musikalsk brik til den samlede orkesterklang", lyder det fra Anja Reiff.

Den 13. juni 2019 samles 1000 orkestermesterbørn fra hele landet i DR Koncerthuset til den første OrkesterMesterFest. Her spiller alle børnene sammen med DR Symfoniorkestret i koncertsalen, og de små musikere møder de store musikere til mindre workshops i løbet af dagen.

Musikundervisning på iPad

Kulturministeren har også sat penge af til skoleprojektet Strøm til Børn. Her kommer elever og lærere omkring musikudøvelse, musikalsk skabelse og musikforståelse i løbet af projektets tre dage med en iPad som musikinstrument.

Kulturministeriet skriver i handlingsplanen om Strøm til Børn, at "eleverne er aktive fra første lektion; både i forhold til analyse, forståelse og deres egen musikalske skabelsesproces. Projektet går på tværs af social baggrund og andre forskelle i klassen, da eleverne udfordres i bred forstand med rum til individuelle processer, som kommer positivt til udtryk i musikken".

Projektet Strøm til Børn et et initiativ fra Strøm, den danske organisation for elektronisk musik, som arbejder for og med det elektroniske musikmiljø.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
627 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om musik

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for musiklærere?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.