Religionslærerne: Konfirmationsforberedelse bør ikke tælle som understøttende

John Rydahl, formand for Religionslærerforeningen, er i lighed med Ateistisk Selskab imod at lade konfirmationsforberedelse tælle som understøttende undervisning. Foreningen har dog ikke noget imod, at konfirmationsforberedelsen ligger inden for almindelig skoletid.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"At lade konfirmationsforberedelsen afvikle som en del af skolens undervisning - her altså den understøttende tid - er jo at blande forkyndelsesaktiviteter ind i den sekulært definerede skole. Det er, set fra vores synspunkt, et tilbageskridt", siger John Rydahl til folkeskolen.dk/religion

"Kristendomsundervisningen i skolen må ikke være forkyndende og sådan har det været siden 1975", fortsætter John Rydahl. "At nå dertil var en proces, som tog cirka 100 år. Det her kunne ligne de første skridt mod de ordninger, man har i mange tyske delstater, herunder den der ligger umiddelbart syd for grænsen, hvor det er konfessionerne selv, der forestår undervisningen i religion, og hvor den derfor er religiøst funderet. Og hvor eleverne så kun bliver undervist i den religion, de selv tilhører".

Ateister: Læg konfirmationsforberedelsen om lørdagen

Koranskole som understøttende undervisning?

John Rydahl ser med bekymring på udviklingen, der efter hans mening kan have utilsigtede konsekvenser.

"Som jeg har skrevet i et blogindlæg på folkeskolen.dk har regeringen jo også afsat en meget stor del af satspuljen til implementering af meditation i skolen, og det er jo i princippet det samme. Det må vel så som konsekvens have, at der også kan blive afsat til tid koranundervisning i den understøttende tid".

Blog: Forkyndelse forklædt som pædagogik

Hvordan det?

"Der er en afgørende forskel på sigtet med skolens undervisning og kirkens konfirmandforberedelse. Hvor den første har et ideologisk sigte i retning af politisk dannelse er den anden forkyndende i retning af kristen overbevisning. De to formål kan ikke forenes, hvorfor forkyndende praksis ikke burde kunne indlemmes i skolens undervisning. I den forbindelse er konfirmationsforberedelse og koranskoleundervisning det samme."

Succes med konfirmationsforberedelse i skoletiden

Konfirmationsforberedelsen må gerne ligge i skoletiden

I modsætning til Ateistisk Selskab har Religionslærerforingen ikke noget problem med at konfirmationsforberedelsen ligger inden for den almindelige skoletid, så længe den er klart adskilt fra skolens undervisning.

"Det har vi af historiske, kulturelle og sociologiske grunde ingen indvendinger imod, da hovedparten af eleverne i grundskolerne også er medlemmer af folkekirken ,og fordi Grundlovens bemærkninger er, som de er", slutter formanden.