Ateister: Læg konfirmationsforberedelsen om lørdagen

Ateistisk Selskab kalder det 'skandaløst', at undervisningsministeren lægger op til, at konfirmationsforberedelse kan være understøttende undervisning.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skolereformen har udfordret præster og skoler i forhold til at få plads til konfirmationsforberedelse. Konfirmationsforberedelsen har ligget efter de lange skoledage med trætte og uoplagte elever til følge. Men efter at Undervisningsministeriet forsøgsvis har givet udvalgte skoler lov at lade konfirmationsforberedelsen to timer af den ugentlige understøttende undervisning, ser det ud til, at den model kan blive det almindelige over hele landet.

Succes med konfirmationsforberedelse i skoletiden

Det er ikke noget, formanden for Ateistisk Selskab, Simon Ørregaard, er begejstret for.

"Det er overhovedet ikke i orden. Jeg vil faktisk sige at det er skandaløst" siger han til folkeskolen.dk. "Det er helt utroligt at man giver kirken særplads på den måde. Vi mener at stat og kirke bude være adskilt og at konfirmationsforberedelse burde være noget, man gik til udenfor skoletiden, ligesom sport og andre hobbier. Hvis det er svært at for passet ind på hverdage, kan det passende ligge om lørdagen".

Begræns kirkensadgang til folkeskolen

Simon Ørregaard er i det hele taget stærkt utilfreds med kirkens adgang til folkeskolen, blandt andet når det gælder rekruttering til minikonfirmationshold:

"Kirken må ikke trække data og kontakte familierne direkte med tilbud om minikonfirmation. Men skolerne deler rask væk brochurer - jeg er lige ved at kalde det propagandamateriale - ud til eleverne, eller lader præsterne komme om fortælle om minikonfirmation i timerne. Jeg får jævnligt henvendelser fra forældre, der spørger om det er lovligt, og ja, det er det. Det er rystende".

Samarbejde mellem folkeskoler og folkekirker er meget udbredt. I 2016 havde folkekirken et samarbejde med 80 procent af landets folkeskoler, oplyste Kirkeministeriet dengang til dr.dk.

Skoleleder: Længere skoledag får eleverne til at fravælge konfirmation

Undervis i religion som samfundsfænomen

Det er ikke fordi Simon Ørregaard eller den forening, han repræsenterer, er imod at folkeskoleelever lærer om religion. Men de er ikke meget for den måde, det i dag foregår i folkeskolen.

"Selvfølgelig skal man lære om religion, men det skal som et samfundsfænomen, som man for eksempel kan have om i samfundsfag eller historie" mener han. "Kristendomskundskabsfaget er i sin udformning forkyndende, og det er et problem. Jeg ved godt at lærerne ikke nødvendigvis underviser i det på en forkyndende måde - der er heldigvis fornuftige folk til - men når man så begynder at blande konfirmationsforberedelse ind i det, bliver det helt sort. Vi har eksempler på præster der taler imod evolution. Skal det foregå i skoletiden? Det mener vi ikke".