Kristendomskundskab
0   25

Ateister: Læg konfirmationsforberedelsen om lørdagen

Ateistisk Selskab kalder det 'skandaløst', at undervisningsministeren lægger op til, at konfirmationsforberedelse kan være understøttende undervisning.

Skolereformen har udfordret præster og skoler i forhold til at få plads til konfirmationsforberedelse. Konfirmationsforberedelsen har ligget efter de lange skoledage med trætte og uoplagte elever til følge. Men efter at Undervisningsministeriet forsøgsvis har givet udvalgte skoler lov at lade konfirmationsforberedelsen to timer af den ugentlige understøttende undervisning, ser det ud til, at den model kan blive det almindelige over hele landet.

Det er ikke noget, formanden for Ateistisk Selskab, Simon Ørregaard, er begejstret for.

"Det er overhovedet ikke i orden. Jeg vil faktisk sige at det er skandaløst" siger han til folkeskolen.dk. "Det er helt utroligt at man giver kirken særplads på den måde. Vi mener at stat og kirke bude være adskilt og at konfirmationsforberedelse burde være noget, man gik til udenfor skoletiden, ligesom sport og andre hobbier. Hvis det er svært at for passet ind på hverdage, kan det passende ligge om lørdagen".

Begræns kirkensadgang til folkeskolen

Artiklen fortsætter under banneret

Simon Ørregaard er i det hele taget stærkt utilfreds med kirkens adgang til folkeskolen, blandt andet når det gælder rekruttering til minikonfirmationshold:

"Kirken må ikke trække data og kontakte familierne direkte med tilbud om minikonfirmation. Men skolerne deler rask væk brochurer - jeg er lige ved at kalde det propagandamateriale - ud til eleverne, eller lader præsterne komme om fortælle om minikonfirmation i timerne. Jeg får jævnligt henvendelser fra forældre, der spørger om det er lovligt, og ja, det er det. Det er rystende".

Samarbejde mellem folkeskoler og folkekirker er meget udbredt. I 2016 havde folkekirken et samarbejde med 80 procent af landets folkeskoler, oplyste Kirkeministeriet dengang til dr.dk.

Undervis i religion som samfundsfænomen

Det er ikke fordi Simon Ørregaard eller den forening, han repræsenterer, er imod at folkeskoleelever lærer om religion. Men de er ikke meget for den måde, det i dag foregår i folkeskolen.

"Selvfølgelig skal man lære om religion, men det skal som et samfundsfænomen, som man for eksempel kan have om i samfundsfag eller historie" mener han. "Kristendomskundskabsfaget er i sin udformning forkyndende, og det er et problem. Jeg ved godt at lærerne ikke nødvendigvis underviser i det på en forkyndende måde - der er heldigvis fornuftige folk til - men når man så begynder at blande konfirmationsforberedelse ind i det, bliver det helt sort. Vi har eksempler på præster der taler imod evolution. Skal det foregå i skoletiden? Det mener vi ikke".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt