Forskning

Undersøgelse: dårlig luft på 66 procent af skolerne

I over halvdelen af folkeskolerne er luftkvaliteten så dårlig, at eleverne lider under det. Ny undersøgelse fra Danmarks Tekniske Universitet viser samme dårlige resultater som tidligere undersøgelser.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eleverne kunne præstere op til 15 procent bedre bare ved at opholde sig i en bedre luftkvalitet i skolen. Det har flere undersøgelser over de seneste år vist, men en ny undersøgelse fra DTU viser, at det stadig står dårligt til med luften i skolerne.

Forskerne har udvalgt 88 skoler og målt på luftkvaliteten over en periode på to uger. På 66 procent af skolerne var luftkvaliteten for dårlig - det vil sige at koncentrationen af CO2 var for høj. CO2-mængden måles i ppm (parts per million). Her anbefaler Arbejdstilsynet, at der ikke er over 1000 ppm i et arbejdsrum. Men dette tal overskrides altså på langt over halvdelen af de målte skoler. På nogle skoler er der målt over 5000 ppm. Når der er over 1000 ppm i et lokale, kan man begynde at føle ubehag ved at opholde sig der, man kan miste koncentrationen, blive træt og få slimhindeirritation.

Sidste år målte 700 af landets skoleklasser selv deres luftkvalitet i Masseeksperimentet, som Dansk Naturvidenskabsfestival står for. Her blev også målt over 5000 ppm i nogle klasserum, og på 56 procent af de deltagende skoler var der for dårlig luftkvalitet. Dengang blev elevernes undersøgelser brugt af forskerne på DTU til en undersøgelse.

"Denne gang har vi selv valgt skolerne ud, så man kan sige, at resultatet er det samme, men at det er mere repræsentativt, fordi vi har udvalgt skolerne. Faktisk ser det endda lidt værre ud i den nye undersøgelse", fortæller Geo Clausen, der er lektor på DTU.

Powered by Labrador CMS