De nye tal er dårligt nyt for både folke- og friskolerne, mener formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup

Hver sjette elev starter i fri- eller privatskole

På ti år er andelen af børnehaveklasseelever i fri- eller privatskoletilbud steget fra 12,4 til 16,9 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I 12 kommuner startede færre end tre fjerdedele af eleverne i folkeskole i 2017. Bekymrende, lyder det fra både folke- og friskolelærernes fagforening.

Publiceret

Store kommunaleforskelle

1. oktober 2017 gik 62.400 børn i hele landet ibørnehaveklasse.  40,8 pct. af de mindste elever medbopæl i Bornholms Regionskommune og 38,6 pct. afbørnehaveklasseeleverne i Morsø Kommune gik i 2017 på fri- ogprivatskoler.

I 12 kommuner startede mere end 25 pct. af eleverne i fri- ogprivatskole. To af disse kommuner ligger i Jylland. Fem af de 12kommuner er en del af Region Sjælland, der også er den region medden højeste andel elever i børnehaveklasse på fri- og privatskoler(20,8 pct.).

En lille gruppe - til sammen lidt over 1 pct. af eleverne - gikpå landsplan på specialskoler eller andre skoler.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Blandt alle eleverne fra 0.-9. klasse er andelen på fri- og privatskole lidt højere end blandt eleverne i børnehaveklasse. 1. oktober 2017 gik 17,5 pct. af alle elever på fri- eller privatskole. Danmarks Statistik kan ikke sige noget om, hvorfor andelen er stigende, men en undersøgelse fra 2017 blandt 2.000 forældre til skolebørn i alle aldre viste, at en stor del af forældrene, der vælger fri- og privatskoler, prioriterede skolens ry, værdiggrundlag og høje faglige niveau.

Næsten halvdelen af friskoleforældrene er utilfredse med folkeskolen

Desuden udtrykte er en del forældre, at de ikke var tilfredse med den folkeskole, som deres barn hører til. Undersøgelsen blev lavet af Danmarks Statistik i forbindelse med Folkemødet 2017.

DLF: Bekymrende udvikling

Formand for Danmarks Lærerforenings Undervisningsudvalg Jeanette Sjøberg kalder udviklingen for foruroligende.

 

Friskolelærerne: Ikke et tilvalg af friskolerne

 

Powered by Labrador CMS