Formand for Slagelse Lærerkreds Per Toft Haugaard er glad for, at lærerne i Slagelse i næste skoleår som udgangspunkt får fem timer til individuel forberedelse. Den lokale skolelederforeningen mener dog ikke, at elevernes læring sikres ved mere individuel forberedelse.

Slagelse sigter mod en arbejdstidsaftale

Slagelse Lærerkreds, skolelederne og Slagelse Kommune har aftalt forbedringer af lærernes arbejdstid næste skoleår. Det er også aftalt, at der i efteråret skal arbejdes henimod en egentlig lokal arbejdstidsaftale for skoleåret 2019/20.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er ikke mange, men dog nogle forbedringer i den nye aftale, som bygger oven på den fælles forståelse, som indtil nu har dannet rammerne om lærernes arbejdsliv i Slagelse. 

I det kommende skoleår får lærerne som udgangspunkt fem timer til individuel forberedelse og planlægning af undervisningen. Det er to flere end i indeværende skoleår. Desuden får de tre til fem af de elevfri dage til langsigtet planlægning og efterbehandling af undervisningen. 

Formand for Slagelse Lærerkreds Per Toft Haugaard understreger, at ændringerne ikke er omfattende, men sætter alligevel pris på dem.

"De forbedrer lærernes arbejdsvilkår ved at give dem mulighed for mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdet, ved at de får bedre muligheder for at prioritere i deres arbejdsopgaver og ved at sikre dem bedre tid til forberedelse og efterbehandling af undervisningen", siger Per Toft Haugaard.

Han tror på, at ændringerne vil få betydning i Slagelse.

"Jeg er overbevist om, at ændringerne vil give Slagelse Kommune væsentligt bedre muligheder for at fastholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft samtidigt med, at vi også vil se en stor forbedring af lærernes arbejdsmiljø, arbejdsglæde og en sænkning af sygefraværet".

Han sætter stor pris på, at parterne er blevet enige om at arbejde for, at den fælles forståelse bliver erstattet af en reel arbejdstidsaftale.

"Jeg hæfter jeg mig ved, at vi skal arbejde på at indgå en decideret arbejdstidsaftale seneste 1. februar 2019. Nu mangler vi blot, at Slagelse kommunalbestyrelse i budgettet afsætter tilstrækkelige midler til, at vi kan indføre et maksimalt undervisningstimetal".

17 kommuner vil snakke lokal arbejdstid før afstemningsresultatet

Borgmester: Vi arbejder hen mod en aftale

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) understreger også, at en arbejdstidsaftale er målet.   

"Det er godt at lærerforeningen, Skolelederforeningen og kommunens repræsentanter er blevet enige om rammerne for planlægningen af undervisningen på skolerne i det kommende år, og hvordan der kan arbejdes mod et fremtidigt aftalegrundlag. God dialog og fælles løsninger smitter af på arbejdsmiljøet, og kommer både lærere og elever til gode", siger han i pressemeddelelse.

Manglende lokalaftale kan være årsag til høj stemmeprocent

Skolelederne: Elevernes læring sikres ikke ved mere individuel forberedelse

Skolelederforeningen havde foretrukket at vente på anbefalingerne fra den kommission, som gennem det næste halvandet år skal undersøge lærernes arbejdstid.

Formand for Skolelederforeningen i Slagelse Søren Ranthe lægger i stedet vægt på fortsat fremgang i de faglige resultater på skolerne.

4 ud af 10 lærere har overvejet at søge job i en anden kommune

"Kerneopgaven er elevernes læring, og den sikres ikke ved mere individuel forberedelse, men ved fælles fagfaglig forberedelse i teams, der bliver 'holdt op' på, hvad der foregår i undervisningen", siger formand i Skolelederforeningen Søren Ranthe i samme pressemeddelelse.

"Arbejdet med at udvikle professionelle læringsfællesskaber er med til at fjerne eneansvaret for reformens mål til et fælles kollegialt ansvar, hvilket har stor betydning for vores læreres psykiske arbejdsmiljø".