"Når det handler om lærernes arbejdstid så er det helt indlysende, at det ville være tåbeligt at os, der ikke har med det at gøre, sidder og løser det på det regionale område. Det skal løses i kommunerne", siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen: "Vi kan lave et forlig på det regionale område"

"Vi er ved at skrue proppen af ketchupflasken", siger FOA-formanden. Ifølge ham kan der godt laves et forlig på det regionale område, uden at der samtidig bliver indgået en aftale som gælder stat og kommuner.

Publiceret

Sidste deadline er 1. maj 

  

Med forligsmand Mette Christensens anden udskydelse har hun ikkelængere mulighed for at forlænge forhandlingerne efter 1. maj. Detvil sige, at det offentlige Danmark senest på ArbejdernesInternationale kampdag ved, om der er indgået en aftale, eller omde bliver sendt ud i en storkonflikt.

Løber tiden ud vil strejken træde i kraft søndag den 6. maj,mens lockouten vil ramme lørdag den 12. maj. Kalder forligsmandenfor sammenbrud inden da, vil både strejken og lockouten træde ikraft fem dage efter.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var en nærmest overoptimistisk Dennis Kristensen, der på vej til frokostpause gav udtryk for, at han er klar til at lave et forlig med regionerne, før der ligger en aftale på det kommunale og statslige bord.

"I første omgang tegner det sig til, at vi kan lave et forlig på det regionale område. Og så giver vi bolden videre til kommunerne og derefter til staten", siger FOA-formanden og fortsætter: "På lønmodtagersiden repræsenterer vi mange forskellige grupper. På LO-siden har vi sagt, at vi synes kortene er blandet på en måde, så det skal ende med et forlig. Nu er vi vel på vej til, at det kan ende med et forlig".

Dennis Kristensen fortæller også, at hans optimisme bunder i, at begge parter har flyttet sig i løbet af dagens forhandlinger.

Ketchupmetaforen har været flittigt benyttet de seneste dage, og den greb Dennis Kristensen også fat i, da han skulle forklare situationen i forhandlingslokalet:

"Lige nu diskuterer vi med regionerne, om vi kan lave en overenskomstfornyelse. Det handler om arbejdstid, og det ser ganske fornuftigt ud. Man kan sige, at vi er ved at skrue proppen af ketchupflasken", siger han.

OK-forhandler: "Det ser noget dystert ud"'

Musketereden på prøve

I dag forhandler både de statslige, regionale og kommunale forhandlere i Forligsinstitutionen, men det er det regionale område der er i fokus. Og ifølge FOA-formanden kan man godt forestille sig, at der bliver lavet en aftale på de tre områder uafhængigt af hinanden.

Hvordan stiller det her musketereden?

"Vi har været enige om, at vi kan indgå forlig på kommunerne og i regionerne og i staten hver for sig, men det er de samme emner, vi vil have opfyldt. Det er en lønløsning, en fornuftig sikring af spisepausen og der skal findes en løsning på lærernes arbejdstid. Vi kommer ikke til at springe nogle af emnerne over, men når det handler om lærernes arbejdstid, så er det helt indlysende, at det ville være tåbeligt at os, der ikke har med det at gøre, sidder og løser det på det regionale område. Det skal løses i kommunerne".

Overblik: Find vej gennem overenskomst-forhandlingerne

Han fortæller at LO-forbundene gerne ser et forlig:

"LO-gruppen synes, der er grund til at gå til et forlig. Men når vi repræsenterer fra de lavestlønnede til de højestlønnede og fra ufaglærte til faglærte og vidt forskellige arbejdsområder, så skal der være forskellige indgangsvinkler", siger Dennis Kristensen.

Om stemningen på lønmodtagersiden siger han:

"Selvfølgelig har vi også diskuteret med store bogstaver over for hinanden. Hvis spisepausen skulle føre til en konflikt på det kommunale og regionale område, så synes vi, det er af begrænset underholdningsværdi. Det tror jeg også mine kollegaer har forstået".

Selvom det er det regionale område der er på dagens dagsorden i Forligsinstitutionen, så siger Dennis Kristensen, at det man eventuelt måtte aftale om lærernes arbejdstid på det kommunale område, bare kan skrives ind i den regionale overenskomst:

Er det en forudsætning for et regionalt forlig at der samtidig bliver lavet en aftale for lærerne i kommunerne?

"Nej, vi holder det regionale for sig, og så siger vi, at det en forudsætning, og at det problem holder man fingrene fra, og siger, at den løsning der findes i kommunerne den bliver bare skrevet ind i et regionalt forlig efterfølgende".

Lærernes krav om arbejdstid handler om mere end en kvartalsnorm

Ziegler: En aftale kan sætte skred i mere

KL's topforhandler Michael Ziegler var også ude for at trække frisk luft. Han mener, at forhandlingerne er svære, men han vil ikke udelukke, at der kan indgåes aftaler på enkelt områder.

Dog understreger han, at det er svært at komme videre på det kommunale område, når forhandlingerne på statens område er kørt fast. 

"Det gør det rigtigt svært. Men det er ikke umuligt, at vi på det kommnunale bord kan komme videre, selv om man er kørt fast på det statslige bord. Det er muligt, at der kan komme noget skred i det", siger Michael Ziegler. 

Han bekræfter, at dagens forhandlinger også handler om lærernes arbejdstid.