Bondo går efter en fælles løsning for stat, regioner og kommuner

Det var optimistiske forhandlere, der efter et par timers søvn vendte tilbage til Forligsinstitutionen søndag morgen. Topforhandler for de kommunalt ansatte Ander Bondo Christensen går efter en overenskomstløsning for både stat, regioner og kommuner.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlerne tager en sovepause til kl. 10

Søvn giver ny energi, og selv om det kun var få timers søvn, det var blevet til for overenskomstforhandlerne, så var det med smil og positive udtalelser, at de mødte pressen og de mange fremmødte medlemmer af organisationerne for Forligsinstitutionen i København.

I går kom det frem, at arbejdsgiverne har opgivet at stå fast på, at der skal være en samlet løsning for både det kommunale, regionale og statslige område, og forhandlingerne blev i hvert fald i en periode splittet op på ny. Men lærernes formand og topforhandler for alle de kommunale ansatte Anders Bondo Christensen fortæller her til morgen, at han ikke tror, at det er muligt at lande en aftale for ét område, uden at der også kommer aftaler på de andre områder.

"Nu er jeg med til forhandlingerne på alle tre områder. Vi gør på alle tre områder, hvad vi kan. Og jeg håber, at vi får en løsning på alle tre områder. Jeg tror også, at det er den eneste mulighed. Det der med at tro, at man kan lave en aftale på det ene område, det har jeg svært ved at tro. Kan vi lave en aftale på det ene område, så gør vi selvfølgelig det, men tingene er flettet så meget sammen derinde", sagde han, da han kom her til morgen.

Også i dag sidder alle forhandlere fra både lønmodtagere og arbejdsgivere på statens, kommunernes og regionernes område klar i Forligsinstitutionen. Og Anders Bondo tror, at det kan være godt for fremdriften i alle forhandlinger, hvis forhandlingerne rykker sig på bare ét område:  

"Jeg tror, bevægelse på ét område kan være med til at skabe bevægelse på et andet område. Jeg ved godt, arbejdsgiverne vist nok også offentligt i går proklamerede, at de kan lave selvstændige aftaler. Men derfor er de selvfølgelig tæt, tæt forbundne, det ved vi jo godt. Og det er også fair nok. Men det at få fremdrift på ét område kan helt sikkert være med til at skabe fremdrift på de andre", sagde Anders Bondo.

Dennis Kristensen: Arbejdsgiverne klar til at splitte aftaler op 

Lærerne skal kunne se sig selv i det 

Han havde kun få ord om lærernes arbejdstidsaftale. Men han slog fast, at det skal være en aftale, som lærerne kan se sig selv i.

"Det skal vi have. For ellers har vi ikke en overenskomst. Vi skal have løst den her spisepause-problematik, som Finansministeriet helt unødigt har gjort til et stort problem ved at signalere, at den kan man bare inddrage. Og vi skal have lønnen på plads. Det skal vi!"

Og han er ikke i tvivl om, at musketereden mellem fagforbundene holder.

"Jeg tror stadig på det", sagde han, før han gik ind til endnu en mødedag i de forhandlinger, der nu har løbet i mere end fire måneder.  

Hovedorganisationerne har uddelegeret deres indflydelse

Og flere forhandlere gav udtryk for, at det ofte ser lidt lysere ud, når forhandlerne har fået lov til at sove lidt. Sygeplejerskernes formand og topforhandler for de ansatte i regionerne Grete Christensen er stadig optimistisk.

"Jeg har sovet godt, og jeg er klar til en ny runde, og det er jeg sikker på, at de også er på den anden side. Jeg er gået ind ad den dør hver dag med den indstilling, at på et eller andet tidspunkt skal det nok lykkes, det tror jeg stadig på", sagde Grete Christensen.

Også FTF-formand Bente Sorgenfrey har de seneste dage været med i Forligsinstitutionen.

"FTF-organisationerne har bedt mig om at være med her. Så jeg sover gladeligt på gulvet for at finde en løsning for alle og bakke op om alle organisationer. Det synes jeg er min rolle her", siger hun.

Hovedorganisationen har i forhold til Forligsmandsloven indflydelse, men den er uddelegeret, fortæller Bente Sorgenfrey.  

"Vi har i LO, FTF og AC uddelegeret, sådan at jeg har delegeret kompetencen til Grete Christensen og Anders Bondo. Men vi har tætte dialoger og holder møder sammen i FTF-gruppen", fortæller hun.

BUPL-formand Elisa Bergmann er klar til flere timers forhandlinger:

"Det hjælper bare at få et par timers søvn, så indfinder optimismen sig igen. Vi vil gøre rigtig meget for at få enderne til at hænge sammen. Så det er det der rugbrødsforhandlingsarbejde, der skal til, og det tager lidt lang tid", siger Elisa Bergmann.