"Vi kigger på at lave noget på de enkelte borde", siger KL's topforhandler Michael Ziegler.

Dennis Kristensen: Arbejdsgiverne klar til at splitte aftaler op

De næste timer i Forligsinstitutionen kommer til at foregå med forhandlinger separat på kommunernes, regionernes og statens område. Arbejdsgiverne har opgivet, at der kun er én samlet forligsmulighed for både stat, regioner og kommuner, fortæller FOA-formand Dennis Kristensen efter frokostpausen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dennis Kristensen kom storsmilende tilbage fra en pause i forhandlingerne og fortalte journalisterne, at arbejdsgiverne har opgivet at stå sammen om et forlig, og at det nu er muligt at indgå forlig på de enkelte områder.

"Nu kan vi indgå forlig eksempelvis med kommunerne uden at gøre det med de øvrige. Vi kan gøre det samme med regionerne og med staten. Forleden dag blev der lagt op til, at der kun var en samlet forligsmulighed for både stat, regioner og kommuner", siger Dennis Kristensen og udleder af de nye signaler:

"Så der er på en eller anden måde opstået en ny mulighed i nat, som jeg synes er rigtig, rigtig fornuftig proces af vores arbejdsgivermodparter".

Endnu en pause: Bondo mødes med DLF's kredsformænd

Opdelte forhandlinger

Dennis Kristensen fortæller, at lønmodtagerne ikke har mødt arbejdsgiverne endnu. Det er forligsmand Mette Christensen, der har overbragt budskabet, siger Dennis Kristensen.

Han forklarer, at ved eftermiddagens forhandlinger kommer de kommunalt ansatte til at møde Michael Ziegler, de statslige ansatte kommer til at møde Sophie Løhde og de regionalt ansatte kommer til at mødes med de regionale arbejdsgivere.

Det kan godt betyde, at forhandlingerne igen trækker ud.

"Hvis vi tager regionernes område, har vi for længst lavet en aftale om, at lærerne ikke skal løses der. Der er cirka 240 lærere i regionerne, så det skal løses et andet sted. Så er der spisepausen tilbage, og så er der lønnen. Vi har fra LO-gruppen sagt, at vi kan leve med de spisepausebestemmelser, der er nu. Så vi behøver ikke at være omfattet af tilbuddet til AC om en styrket ret til spisepause. Vi prøver at skabe plads til, at der skal findes en løsning. Så et eller anden sted, så rokker parterne sig lidt", siger Dennis Kristensen.

"Vi får at vide, at der kommer et nyt skriftligt oplæg, og vi får at vide, at de bliver forhandlet hver for sig, uden at de bliver bundet sammen. Og så bliver det rigtig interessant for os".

Fakkeloptog foran Forligsen: "Det her er den helt vanvittige kulmination"

Dennis Kristensen mener, at den nye åbning betyder, at der godt kan komme konflikt på eksempelvis statens område, uden det sker på det kommunale og regionale område. Men det betyder ikke, at solidaritetspagten mellem lønmodtagerne bliver brudt.

"Det her er noget, vi kommer til at gøre i fællesskab. Det er noget, vi aftaler i fællesskab. Det kommer kun til at ske, hvis vi aftaler det blandt de kommunalt ansatte, de regionalt ansatte og de statslig ansatte. Det er så at sige valg af våbentype og taktik, som vi afgør i fællesskab", siger han.  

Forhandlingerne genoptages: Forhandlere modtages som rockstjerner

Ziegler: Vi kigger på at lave noget på de enkelte borde

KL's topforhandler Michael Ziegler gik også en tur i menneskemængden og stod og rokkede lidt, da et hornorkester spillede op.

Han var mere fåmælt om forhandlingerne i løbet af eftermiddagen.

"Forløbet derinde er, at man både har de enkelte forhandlingsborde og også har haft kørt noget fælles. Og lige nu kan jeg vel godt sige, at vi kigger på at lave noget på de enkelte borde, men meget nærmere kan jeg ikke komme det, for det må jeg ikke", siger Michael Ziegler.