"Det her er vel sidste chance for for alvor at bruge tid på at løse noget", sagde Dennis Kristensen inden dagens forhandlinger.

Dennis Kristensen: Fremskridt på lærernes arbejdstid er vores sidste håb

Sker der ikke fremskridt i forhandlingerne om lærernes arbejdstid i løbet af dagens forhandlinger, står det offentlige Danmark til at ryge i konflikt, vurderer FOA-formanden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En konflikt kan være faretruende nær. Gårsdagens forhandlinger på statens område førte tilsyneladende ingen fremskridt med sig.

Det betyder ifølge FOA-formand og næstformand i det kommunale forhandlingsfællesskab Dennis Kristensen, at det nu kun er fremskridt i forhandlingerne om lærernes arbejdstid, der kan være med til at afværge en konflikt.

"Det her er vel sidste chance for for alvor at bruge tid på at løse noget. Jeg tror, at det bliver lærernes arbejdstid. Det er det, som både staten og regionerne har skubbet hen til kommunerne", lød det fra FOA-formanden inden dagens forhandlinger på kommunernes område.

Tættere på konflikt: Ingen gennembrud på statens område

Tirsdag er sidste mulige forhandlingsdag, inden forligsmand Mette Christensen skal afgøre, om forhandlingerne skal forlænges med yderligere 14 dage.

Er i dag en af de sidste gange, du går ind ad døren til Forligsinstitutionen?

"Jeg skal ind i morgen med regionerne, og så gætter jeg på, at forligsmanden vil indkalde os måske i morgen aften eller tirsdag", fortalte Dennis Kristensen og sagde, at han til et sådan møde forventer, at forligsmand Mette Christensen vil indkalde forhandlerne på alle tre områder.

"Og så tror jeg, at vi kommer til få en melding om, at nu er det nu, at der bliver sammenbrud, eller har I noget, I vil sige på den alleryderste dag".

Ifølge Dennis Kristensen vil nye meldinger fra KL på lærernes arbejdstid kunne føre til gennembrud på de andre hovedknaster i forhandlingerne.

Statsansattes topforhandler om solidaritetspagt: Jeg efterlader ikke nogen

"Jeg tror som sådan, at hvis der kom noget på lærernes arbejdstid, så kunne det være med til at hive de øvrige emner med sig. Så kunne der så at sige komme hul på digerne, hvilket vil kunne få tingene at begynde at flyde mere, end de har gjort indtil nu".

Bondo: Begynder at se rigtigt svært ud

Heller ikke topforhandler for de kommunalt ansatte og lærernes formand Anders Bondo Christensen gik ind til dagens forhandlinger med store forhåbninger.

"Jeg har hele tiden tænkt, at der er psykologi at tale tingene op og sige, at vi tror stadig på det. Men på et eller andet tidspunkt bliver vi også nødt til at være ærlige og sige, at det begynder efterhånden at se rigtigt svært ud".

Dennis Kristensen tror ikke længere på en aftale med kommunerne

Anders Bondo fortalte, at han ikke har opgivet håbet om, at dagens forhandlinger vil føre parterne tættere på en enighed om lærernes arbejdstid.

"Det vil være rigtig fedt, hvis vi kunne lande lærernes arbejdstidsaftale, fordi det har en kæmpestor betydning. Det har en selvstændig værdi at få landet det, men når det er landet, har vi altså nogle andre knaster, der også skal landes. Og de skal landes. Der er ingen af os, som render fra solidaritetspagten".

Bondo om solidaritetspagt: Gennembrud på ét område, giver gennembrud på alle områder

I fredags lød meldingen fra Dennis Kristensen, at hvis forhandlerne på nogle af de tre sektorer kan nå frem til en aftale, kan der godt laves aftale uden, at der opnås en aftale på alle tre områder.

Er du enig med Dennis Kristensen?

"Det er slet ikke relevant. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis vi får et gennembrud på et område, så lander vi en aftale på det hele".

"Det er så stærkt knyttet sammen på den anden side af bordet. Det er en del af vores udfordring, og det er det, vi har oplevet ved de seneste overenskomster, og det er derfor, at vi er gået sammen og sagt nej, nu står vi også sammen på tværs af sektorerne", sagde Anders Bondo.

Statsansattes topforhandler: I går er næppe sidste møde på statens område

I går lød meldingen fra de statsansattes topforhandler Flemming Vinther, at han ikke var klar til at efterlade nogen. Og efter gårsdagens 12-timers forhandlinger med staten var meldingen den samme.

Dennis Kristensen: Politikerne vil ikke et forlig

"Jeg er sådan set ret ligeglad, hvor vi får et gennembrud. Bare vi får det, så vi kan komme videre i forhandlingerne".

"Nu har vi aftalt, at det er Dennis, der står for de mere saftige udmeldinger. Men jeg vil sige, at jeg føler mig heller ikke udpræget tør op og ned af ryggen efter den oplevelse, vi havde i går", sagde han og fortalte, at i går ikke bliver det sidste møde på statens område.

"Jeg er sikker på, at vi skal ses igen inden tirsdag. Men det afgør forligsmanden".