Bondo om forhandlinger om lønstigninger: Det handler ikke om decimaler

Der er lagt op til endnu en forhandlingsdag, der står i lønnens tegn, lød meldingen fra forhandlerne for de offentligt ansatte, da de her til eftermiddag ankom til dagens møde i Forligsinstitutionen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

16 timer. Så lang tid tilbragte forhandlerne på det kommunale område i går i Forligsinstitutionen, da løndiskussionen var gårsdagens tema under forhandlingerne.

Og hvor der i går lød positive meldinger fra begge sider af forhandlingsbordet, da forhandlerne mødte ind til forhandlingerne i flot solskin, var meldingerne i dag mere moderate i det gråkolde vejr.

Optimisme i Forligsen: "Jo flere knaster, vi kan høvle af, jo bedre" 

"Jeg tror, at det er jer, der (medierne, red) tillægger os mange holdninger. Jeg går altid ind i denne her bygning for at lave et resultat. Det gjorde jeg i går, og det gør jeg også i dag. Det er derfor, at vi er her", sagde topforhandler for de kommunalt ansatte Anders Bondo Christensen.

Han og resten af forhandlerne havde fået lov til at sove lidt længere end ellers, da dagens møde var planlagt til klokken 13.

Bondo: Det handler ikke om decimaler

Anders Bondo blev blandt andet spurgt til, hvor mange decimaler der adskiller parterne, når det kommer til lønspørgsmålet.

"Det har ikke noget med decimaler at gøre. Det her har noget at gøre med, hvordan sikrer vi, at vi har et lønsystem, der gør, at de offentligt ansattes lønninger følger med de privates. Det er helt afgørende", lød det fra Anders Bondo.

Har I noget nyt med?

"Det er ikke det, det handler om. Vi er jo langt henne i et forløb, og vi har vendt og drejet tingene. Så dem, der tror, at der er nogen, der pludselig kommer med et columbusæg, der løser det hele, tager fejl. Sådan foregår det ikke", sagde han og fortalte, at han ikke turde spå om, om der kunne landes en aftale i løbet af dagens forhandlinger.

OK18: Natlige forhandlinger uden store resultater 

"Jeg ved det ikke. Jeg synes jo, at tiden går. Nu skriver vi 3. april. Og jeg havde håbet, at vi havde landet noget i går".

Vinther: Vores krav er defensive

Forhandlingerne har, siden forligsmand Mette Christensen valgte at forlænge forhandlingerne med 14 dage, handlet om det kommunale område. 

Alligevel mødte forhandlerne for lønmodtagerne på statens og regionernes område op både lørdag og mandag.

Og også i dag mødte Flemming Vinther og Grethe Christensen, der er  lønmodtagernes topforhandler på henholdsvis statens og regionernes område, op. Som de foregående dage fortalte Flemming Vinther, at der skal findes en løsning på alle af fagbevægelsens tre hovedkrav om lønnen, lærernes arbejdstid og den betalte spisepause, før fagbevægelsen er klar til at indgå en aftale.

Anders Bondo: Hvis knasterne i forhandlingerne er små, så lad os løse dem 

"Tingene hænger jo sammen. Løn er ét element ud af tre. Så det er jo ikke sådan, at de to andre ting forsvinder, hvis vi kan blive enige på ét område", sagde han og understregede, at fagbevægelsen ikke var klar til at slække på nogen af de tre krav.

"Jeg synes i virkeligheden, at vores tre hovedkrav er meget defensive. Det er ikke en gang krav, der handler om at vinde nyt land. Det er ikke sådan, at vi skal have en 7. ferieuge eller 25 procents lønstigning. Så jeg har svært ved at se, at vi skulle begynde at file voldsomt på vores krav", sagde han.