Zieglers appel: Send ikke strejkevarsler nu

KL's Michael Ziegler mødte i dag op til møde i Forligsinstitutionen med en appel til de kommunale ansattes organisationer: Udsæt strejkevarslerne og giv Forligsinstitutionen lov til at arbejde, sagde Michael Ziegler, der er klar til at svare igen med lockout.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Bondo på vej ind i forligsen: Jeg er ikke optimist 

"Jeg har en appel med i dag, og det er: Skal vi nu ikke udsætte de her strejkevarsler og give Forligsinstitutionen en mulighed for at arbejde og se, om vi kan finde et resultat der, inden der bliver sendt strejkevarsler, der nødvendigvis må besvares med lockout".

Sådan lød det fra KL's topforhandler Michael Ziegler, da han i dag kom til Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen har indkaldt  forhandlerne på statens, kommunernes og regionernes område til møde i dag.

Dermed skruer han op for truslen om, at KL vil lockoute hele det kommunale område, hvis organisationerne sender strejkevarsler. Han regner med, at han lige om lidt modtager strejkevarsler, der betyder, at måske 10 procent af de kommunale ansatte går i strejke.

"Hvis Danmarks Lærerforening varsler strejke på ti procent af landets folkeskoler, så betyder det at ti procent af Danmarks elever og ti procent af forældrene, som må leve med, at nu er vi på vej til at skolerne lukker ned. Det er den måde, man normalt ser tingene på, men ind i mellem skal man også se tingene på en lidt ny måde. Måske var det en ide, at man aktiverer Forligsinstitutionen uden, at vi nødvendigvis har et ur, der tikker ned?", spurgte Michael Ziegler.

Han understregede også, at kommer strejkevarslerne, svarer KL igen med lockout.

"Det bringer os i den situation, at vi er nødt til at svare med lockouten, så vi kan få en kort, men til gengæld fuldstændig konflikt", sagde Michael Ziegler til de rullende kameraer foran Forligsinstitutionen.

OK18: En strejke kan blive til en lockout 

Han ville ikke sætte tal på, hvor mange kommunale ansatte en lockout vil berøre.

"Man kan se på KL's politik, at vi svarer potentielt tilbage med noget, der minder om det samlede kommunale arbejdsmarked. Det er en utrolig alvorlig situation. Det bliver ret omfattende. Vi må gøre pinen kort, så ikke få er ramt i månedsvis, mens mange er helt uberørte", lød det fra Michael Ziegler og gentog sin appel:

"Skal vi nu ikke give Forligsinstitutionen en chance, inden vi sætter navn på en helt masse institutioner, skoler, plejecentre og så videre som skal leve en måned med usikkerhed".

Men det er truslen om konflikt, der traditionelt set skal få parterne til at nå til enighed?, lød et spørgsmål.

"Ligeså snart vi går ind i Forligsinstitutionen, så hænger truslen om konflikt over os, ligegyldig om konfliktvarsler er sendt eller ej. Det er blot en appel til at gribe det her lidt anderledes an end vi måske normalt plejer at gøre".

200-300 skoleledere skal måske strejke 

FOA: Hyklerisk udmelding

Tilføjet 1/3-2018 kl. 16.05:

Umiddelbart har FOA-formand og næstformand i Forhandlingsfællesskabet Dennis Kristensen ikke hørt appellen fra Michael Ziegler. "Men de har vist udsendt en pressemeddelelse", siger han i en kort pause i mødet.

"Tanken i det er grundlæggende sympatisk. Nu er vi i Forligsinstitutionen, så skal vi ikke have et sværd hængende over hovedet. Men det er sværdet, der får forhandlingerne i gang", siger Dennis Kristensen og afviser dermed, at han tror, at det er en god ide at vente med at afsende strejkevarsler.

Han tilføjer, at han anser Kl's melding for hyklerisk.

"De udsender en pressemeddelelse, hvor de slår på, at en konflikt rammer børn og ældre. Vi kommer med, at vi vil sende 10 procent i konflikt, og så kommer de med, at de er klar til at lockoute alle - og dermed ramme mange flere, end en strejke ville. Det er hyklerisk", siger Dennis Kristensen.