Medlemmer af de offentlige organisationer var mødt tilstærkt op foran forligsinstittutionen, da forhandlerne ankom her til eftermiddag. Formand for Københavns Lærerforening tog blandt andet ordet i en megafon og talte til demonstranterne, da forhandlerne var gået ind i Forligsinstitutionen.

Bondo på vej ind i forligsen: Jeg er ikke optimist

"Jeg er ikke superoptimist. Men vi går ikke ind til forhandlingerne med korslagte arme". Sådan lød det fra formanden for det kommunale forhandlingsfællesskab Anders Bondo, inden han klokken 14 gik ind til det første møde i Forligsinstitutionen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Alle offentlige overenskomstforhandlinger er brudt sammen, og derfor har forligsmand Mette Christensen i dag indkaldt til de første orienterende møder for at få kortlagt uenighederne på de respektive områder.

Forhandlerne på statens område var indkaldt til dagens første møde. På vej ind til mødet lød der ikke umiddelbart optimistiske miner fra formanden for Forhandlingsfællesskabet og næstformand i CFU, der forhandler på statens område, Anders Bondo.

"Jeg er ikke superoptimistisk. Vi står overfor nogle kæmpe problemer. Men jeg tror på Forligsinstitutionen. Vi går ikke bare derind med korslagte arme", sagde han.

Ziegler: Vi vil gerne forhandle lærerarbejdstid - men ikke forfra 

Ved sin side havde han toporhandler på statens område Flemming Vinther. Heller ikke han var fuld af optimistisme inden første møde med forligsmanden:

"Det har været rigtigt svært at komme tæt på en aftale, og hvis ikke det var det, så stod vi ikke jo ikke her. Forligsinstitutionen blander sig jo ikke bare, fordi de ikke kan få tiden til at gå. Så det er store vanskelige ting, vi sidder med. Men nu går vi derind og så håber vi, at vi kan lande en aftale", sagde han.

Bondo: Lockouttrussel er en del af spillet

Fra kommunernes topforhandler Michael Ziegler har det lydt, at kommunernes politik er at svare igen med et lockoutvarsel, hvis de offentlige organisationer i starten af næste uge som forventet varsler strejke.

Derfor spurgte Anders Bondo, om Michael Zieglers trussel overraskede ham.

DLF: "Det er svært at se, at en forligsmand kan trylle noget frem" 

"Nej, det er en del af spillet. Vi har ikke behov for at genere borgerne i Danmark. Derfor har vi kun udtaget 10 procent til strejke. Hvis arbejdsgiverne vil i konflikt med befolkningen, så er det op til dem".

Endnu har der ikke været nogen udmelding fra innovationsminister Sophie Løhde, om samme metode vil komme i brug på statens område.

Løhde: Vi ønsker en god løsning

På vej ind til mødet fortalte innovationsminister Sophie Løhde, at hun er klar til at indgå i konstruktive forhandlinger.

"Nu er vi indkaldt i dag til et orienterende møde i Forligsinstitutionen, og så må vi se, hvilken proces forligsmanden herefter vil tilrettelægge. Vi går konstruktivt ind i de videre forhandlinger og drøftelser. Vi er optaget af og interesseret i, at vi lander en god løsning, som vi hver især kan se os selv i", lød det fra ministeren.

Bondo om arbejdstiden: Vi vil bare have samme vilkår som alle andre

Forligsmand Mette Christensen har inviteret forhandlerne på det kommunale område til klokken 15, mens de regionale forhandlere bliver budt inden for klokken 16.

Det er især stridigheder om de offentlige lønmodtagers fremtidige løn, der har ført til sammenbrud. Ifølge Politiken har de statsansatte krævet en samlet lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år, mens deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, har tilbudt en lønstigning på 6,7 procent.