Vold/trusler
0   15

Nye lærere er mere udsatte for vold og ulykker

Lærere, der kun har været få år på arbejdsmarkedet, kommer oftere ud for ulykker på arbejdspladsen end deres mere erfarne kollegaer.

I Københavns Kommune er det især lærere med kort anciennitet, som tegner sig for en stor del af de registrerede arbejdsulykker. Det viser kommunens arbejdsmiljøredegørelse, hvor tre ud af fem ulykker på både folkeskole- og specialskoleområdet i 2016 skete for medarbejdere med to års anciennitet eller derunder.

Tallene overrasker ikke Lars Peter Andersen, forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning.

»Det er ikke enestående for lærerne, at de nye oplever mere vold end de erfarne. Det ser vi også i andre brancher, for eksempel blandt sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og fængselsfunktionærer«, siger han og forklarer, at det kan handle om to ting:

»Det kan være på grund af manglende erfaring, men det kan også være på grund af mangelfuld introduktion til jobbet. For eksempel at lederen ikke har forklaret det godt nok til den nye medarbejder, hvordan han eller hun skal løse opgaven«, siger Lars Peter Andersen.

Artiklen fortsætter under banneret

»Det kan tyde på, at man skal begynde at tænke forebyggelse af vold ind i sin praksis, selvom det ikke lige er det første, man tænker på, når man skal ud og være lærer«, siger han.


Bedre instruks af nyuddannede

Helle Nattestad er arbejdsmiljørepræsentant på specialskolen Frejaskolen i København og er med i Københavns Kommunes program »Arbejdspladsen i fokus«, der arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet blandt andet i skoler og daginstitutioner. Ifølge hende er arbejdspladsen ofte for dårlig til at instruere de nyansatte.

»Der bliver sat for lidt tid af til oplæring, og man er heller ikke for god til at følge op på, hvordan det går den nye medarbejder. Samtidig sidder der en ny medarbejder, som gerne vil gøre det så godt som muligt og siger ja til det hele«, fortæller hun.

I Københavns Kommune har den overordnede arbejdsmiljøredegørelse ført til, at HovedMED, der samler børne- og ungdomsforvaltningen samt ledelses- og medarbejderrepræsentanter, er i gang med at udarbejde en strategi for at forebygge volds- og trusselshændelser. Heri er der blandt andet fokus på, at lederne og de lokale MED-udvalg skal være mere opmærksomme på de nyansatte.

»Det handler om hele tiden at følge op på, hvordan det går, også så man ikke mister de nye medarbejdere«, forklarer Helle Nattestad. Dog handler det også om at være opmærksom på kulturen på arbejdspladsen.

»Vi har alle forskellige grænser, men skub og slag skal så vidt muligt undgås i skolen, selvom mange måske er blevet vant til det«, siger Helle Nattestad og understreger, at det er de erfarne læreres ansvar, at der ikke sker en bagatellisering af vold og trusler.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
357 andre er allerede tilmeldt