Her til morgen mødes forhandlerne på både statens, regionernes og kommuners område for at koordinere forhandlinger om en ny overenskomst.

Dennis Kristensen: Afsluttende kommunale OK-forhandlinger afventer staten

Der blev forhandlet overenskomst for bl.a. lærerne i KL’s hus i København i går. Men selv om KL havde lagt op til, at der skulle turbo på forhandlingerne, blev det et kort møde. Her til morgen har de faglige organisationer kaldt til fælles status for både de statslige og kommunale forhandlinger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fire timer. Så længe blev der forhandlet om generelle emner for de kommunalt ansatte i KL's hus i går. Det skrev formand for FOA Dennis Kristensen i sin overenskomstdagbog på Facebook i går. Han oplyste også, at lærernes forhandlere blev i KL-huset, da han forlod det omkring kl 15.

"Lærerernes og undervisernes forhandlinger med KL om arbejdstid går dog i gang igen i løbet af eftermiddagen, hvor lærerne fremlægger endnu et bud på, hvad forhandlingerne kan dreje sig om", skrev han i går i opslaget, hvor han også kom med denne bemærkning til forhandlingerne.

Løn og lærernes arbejdstid er de store emner i de generelle kommunale forhandlinger

(Tilføjet 18/2 2018 kl. 8.30) Lærernes formand Anders Bondo Christensen fortæller efterfølgende, at lærerne ikke havde forhandlinger om arbejdstid i løbet af lørdagen. 

"Det er det mest underlige forhandlingsforløb, jeg har oplevet", skrev Dennis Kristensen og gav et kort sammendrag af, hvad der er sket siden forhandlingerne gik i gang i december.

"Først udsatte vi selv forhandlingerne, fordi lærere og undervisere ikke fik realitetsforhandlinger om en arbejdstidsaftale. Så satte KL lærerforhandlingerne på tænkepause, hvorefter vi også satte de generelle forhandlinger på pause. Efterfølgende ønskede KL både lærerforhandlingerne og de generelle forhandlinger genoptaget hurtigst muligt".

Afventer de økonomiske rammer for statens forhandlinger

Efter tekniske forhandlinger fredag mødte forhandlerne op kl. 11 i KL's hus i København i går. Dennis Kristensen forventede, at KL var indstillet på, at det var de afsluttende forhandlinger og have taget soveposen med til KL's mødelokaler.

"Det har været KL meget magtpåliggende, at forhandlingerne på det kommunale område kom i gang og blev ført som selvstændige forhandlinger uden at skele til forhandlingerne på det statslige område. Vi skulle så at sige lave et helt selvstændigt kommunalt forlig", skriver han.

Det billede blev dog vendt på hovedet allerede ved mødets start", fortsætter han.

Det skete ifølge Dennis Khristensen, fordi KL alligevel som det har været traditionen ved de kommunale overenskomstforhandlinger ville vente på, at staten spillede ud med den økonomiske ramme for forhandlingerne.

"Nu kan vi ikke forhandle dét, der kaldes rammen - som er dét, et samlet forlig alt i alt koster arbejdsgiverne - ikke før der er aftalt en ramme med forhandlerne på det statslige område.

Dermed er vi på et par døgn skiftet fra, at innovationsminister Sophie Løhde angiveligt ikke sætter hegn rundt om, hvad et kommunalt overenskomstforlig samlet må koste, til at ministeren først skal aftale en økonomisk ramme med de statsansatte, som så binder de kommunale arbejdsgivere", lyder det fra Dennis Kristensen.

Solidariteten holder

Han understreger, at han er glad for, at de faglige organisationer står sammen på tværs af stat, regioner og kommuner.

"Vi står overfor de samme udfordringer - derfor har vi også lavet Solidaritetspagten mellem alle organisationer på tværs af stat, kommuner og regioner - både når det handler om lønstigninger, seniordage, læreres og underviseres arbejdstid, tillidsrepræsentantbestemmelser og alle de andre emner, som parterne har lagt på forhandlingsbordet".

Derfor holder organisationerne et fælles møde søndag morgen mellem forhandlingsudvalgene for både de statsligt, de kommunalt og de regionalt ansatte i her til morgen kl. 8 i HK's hus. De har i fællesskab inviteret pressen, som får mulighed for at spørge ind til, om der gøres fremskridt på "nogle af de store knaster, såsom løn, lærernes arbejdstid og den betalte spisepause", som der står i den fælles pressemeddelelse, som organisationerne udsendte i går aftes.