”Der er rigtigt mange organisationer, som vil have meget svært ved forholde sig til det store fælles forhandlingsresultat, hvis de ikke kan se nogen konturer i deres egne forhandlinger, så det haster meget", lyder det fra formanden fra forhandlingsfælleskabet Anders Bondo Christensen.

Endelig: Overenskomstforhandlingerne er i gang

Her til eftermiddag mødtes forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer alle offentligt ansatte i kommuner og regioner, og KL for første gang. KL må skynde sig med at blive konkrete, hvis vi skal i mål med forhandlingerne, lyder det fra formand Anders Bondo efter mødet.

Publiceret

Om de generelle krav

Gælder for alle lønmodtagere iden offentlige sektor. KL og Forhandlingsselskabet forhandlerf.eks. om generelle lønsstignínger samt regler om barsel, sygdom,ferie og pension

Om de specielle krav

Gælder kun for lønmodtagereinden for en bestemt faggruppe, for eksempel lærerne. LC og KLforhandler om de regler, der kun gælder for lærerne. Det kan bl.a.være arbejdstid og løntillæg.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selvom kalenderen viser langt inde i januar, har alle overenskomstforhandlinger på det offentlige område indtil videre været på stand-by.

Det skyldtes den musketer-ed, som alle de offentlige organisationer havde indgået om at vente med forhandlingerne indtil, lærerne kunne melde tilbage om reelle forhandlinger med KL. 

Det skete sent i mandags, så nu kan forhandlingerne kan gå i gang - cirka en måned forsinket.

Musketer-eden er ophævet

Og i dag mødtes formand for Forhandlingsfællesskabet Anders Bondo Christensen og KL's topforhandler Michael Ziegler så for første gang for at diskutere de generelle krav på det kommunale og regionale område.

Men selvom forsinkelsen har lagt et stort pres på forhandlingerne, var der ikke store fremskridt ved dagens møde, fortæller Anders Bondo.

"Jeg havde meget fokus på at fortælle henover bordet, at vi prioriterer meget højt, at KL melder ud, hvor meget der er at forhandle om for de enkelte organisationer. Men vi må sande, at det kom vi ikke nærmere i dag", fortæller Anders Bondo om dagens møde og tilføjer:  

"KL startede selv med at sige, at vi er under et tidspres, hvis vi skal være i mål 28. februar. Men det er altså meget svært at lave forhandlinger, hvis man ikke ved, hvad man har at forhandle om", siger han.

Ziegler: Ophævet musketer-ed ændrer ikke ved forhandlingssituationen

Ifølge Anders Bondo er det nemlig helt afgørende for, om organisationerne i sidste ende stemmer for et resultat på det generelle område.

"Der er rigtigt mange organisationer, som vil have meget svært ved forholde sig til det store fælles forhandlingsresultat, hvis de ikke kan se nogen konturer i deres egne forhandlinger, så det haster meget. Så mit hovedbudskab er; lad os nu få afsat den ramme, der er til den enkelte organisation, så vi kan komme i gang med de forhandlinger".

I dag begynder forhandlingerne officielt: Her er de kommunalt ansattes krav

Forhandlingsfællesskabet har sat fire overordnede overskrifter for de generelle forhandlinger.

1. "Vi vil forbedre vilkår og rammer og fortsat udvikle attraktive arbejdspladser, der sætter fokus på medarbejderne som en værdsat resurser".

2. "Vi vil bidrage til, at medarbejderne kan bidrage gennem et helt arbejdsliv med stigende tilbagetrækningsalder".

3. "Vi vil styrke og værne om den danske model for blandt andet at beskytte medarbejderne mod forringelser af løn- og ansættelsesvilkår for blandt andet udgiftspres i kommunerne og regionerne".

4. "Vi vil skabe de bedste muligheder for, at medarbejderne og organisationerne opnår et tilfredsstillende forhandlingsresultat, der afspejler personalegruppernes forskellige vilkår".

Folkeskolen har lavet et overblik, der viser vejen gennem overenskomstforhandlingerne. Læs den her: 

Overblik: Find vej gennem overenskomstforhandlingerne