SF's Thomas Medom er ny mand på posten som børn- og uUngerådmand i Aarhus. Det står klart efter kommunalvalget i går, hvor også københavnerne skal vende sig til et nyt ansigt på skoleområdet.

Ansvaret for folkeskolen skifter hænder i København og Aarhus

Stemmerne er talt op efter kommunalvalget i går, og det står nu klart, at Venstre mister ansvaret for folkeskolen i både København og Aarhus. Fremover skal de røde partier stå i spidsen for skoleområdet i landets to største kommuner.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var en glad og lettet københavnsk overborgmester, der ud på de sene timer kunne præsentere en aftale, der betyder, at Socialdemokratiet ud over overborgmesterposten også fremover får borgmesterposten i Børne- og Ungeforvaltningen i landets folkerigeste by.

"Efter en lang nat med forhandlinger er vi her på Rådhuset blevet enige om en aftale, der sikrer S overborgmesterposten og derudover posten som børne- og ungdomsborgmester", skrev Frank Jensen (Socialdemokratiet) på Facebook tidligt onsdag morgen.

Dermed tager partiet posten fra Venstre, hvor Pia Allerslev de sidste fire år har siddet i borgmesterstolen. Hun valgte ikke at genopstille ved dette kommunalvalg, efter hun blev vraget som sit partis spidskandidat.

Det vides endnu ikke, hvem den nye børne- og ungdomsborgmester bliver. Socialdemokratiet har også i den forgangne valgperiode haft en fagborgmesterpost i hovedstaden, nemlig Jesper Christensen, der har været socialborgmester. Inden da var han kortvarigt børne- og ungeborgmester. Det er derfor ganske sandsynligt, at han vil vende tilbage til sin gamle forvaltning og stå i spidsen for udviklingen af de københavnske folkeskoler i de næste fire år.

Aarhus: SF napper posten fra Venstre

I den anden ende af landet mister Venstre også ansvaret for skoleområdet. I Aarhus blev det til en begmand for Børn- og Ungerådmand Bünyamin Simsek (V). Hans parti mistede to procentpoint og må nu overlade posten til SF's Thomas Medom.

Skiftet på rådmandsposten i Aarhus har afgørende betydning for folkeskolerne. I Aarhus har de nemlig magistratstyre, hvilket betyder, at rådmanden er politisk chef for Børn- og Ungeforvaltningen. Hvor de politiske udvalg, der sammensættes med repræsentanter fra byrådets partier, i andre kommuner kan træffe beslutninger, kan udvalget i Aarhus kun rådgive rådmanden på området.

Senest den 15. december skal landets 98 kommuner være færdige med at konstituere sig og vælge borgmestre, rådmænd og udvalgsformænd. Det er før set, at aftaler der bliver indgået på valgnatten bliver brudt, og derfor skal alting tages med forbehold.

Radikal rådmand i Odense

I Odense ser det ud til, at De Radikale beholder rådmandsposten, men det er pt. uklart, om Susanne Crawley beholder posten eller må overlade den til nr. to på den radikale liste, Anne Skau Styrishave.

Ny formand for kommunerne

De Radikales Leon Sebbelin, der blev formand for KL's Børne- og Kulturudvalg efter Anna Mee Allerslev trak sig i slutningen af oktober, beholder borgmesterposten i Rebild Kommune. Det er dog uvis, om han fortsætter som medlem af KL's bestyrelse og som kommunernes skolepolitiske førstemand. Det bliver først afklaret på KL's Kommunalpolitisk Topmøde i starten af marts.

Også Høje-Taastrups konservative borgmester Michael Ziegler blev genvalgt, og partiet har nu flertal alene i kommunens byråd. Han har som formand for KL's Løn- og Personaleudvalg været kommunernes topforhandler ved overenskomstforhandlingerne og forventes at beholde posten og stå for forårets OK18-forhandlinger.  

KL skal også have ny formand, efter Socialdemokratiet er blevet det største parti i kommunerne. Dermed fik Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) bare én periode som KL-formand i denne omgang. Det vides ikke, hvem af de socialdemokratiske borgmestre, der vil sætte sig for bordenden i KL.