Lockout 2013
6   52

DLF til ombudsmanden: "Vilhelmsen har konkrete oplysninger, som hun ønsker at dele"

Danmarks Lærerforening vil have ombudsmanden til at genåbne sagen om lockouten i 2013. "Det er fuldstændig til grin at vi har en medarbejderside, som ikke har samme oplysninger som arbejdsgiversiden", siger SF's Jacob Mark, der stiller spørgsmål til ministeren.

Annette Vilhelmsen ligger inde med konkrete oplysninger om forløbet op til lockouten af landets folkeskolelærere i 2013.

Det skriver formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, i et brev til Folketingets Ombudsmand. Den nye henvendelse til ombudsmanden kommer efter at den tidligere SF-formand og minister Annette Vilhelmsen i bogen Søren og Mette i benlås udtaler, at lockouten og regeringsindgrebet var planlagt mange måneder før forhandlingerne om en ny overenskomst brød sammen.

Artiklen fortsætter under banneret

"I bogen udtaler tidligere minister Annette Vilhelmsen sig om forløbet. Annette Vilhelmsen har efterfølgende udtrykt over for mig, at hun har konkrete oplysninger, som hun ønsker at dele med dig, såfremt du ser på sagen igen og tager kontakt til hende", skriver Anders Bondo Christensen i sit brev til folketingets ombudsmand.

Ombudsmanden tog allerede stilling til forløbet i foråret 2013. Det skete efter DLF havde fået afslag på aktindsigt i dokumenter fra den arbejdsgruppe i Finansministeriet, der skulle forberede overenskomstforhandlingerne.

Arbejdsgruppens arbejde blev stoppet inden den nåede at aflevere sin rapport, men ifølge centrale kilder blev gruppens konklusioner præsenteret på et møde i november 2012. På mødet deltog ministre fra den daværende SRSF-regering og den politiske top i KL. Dengang klagede DLF til ombudsmanden over afslaget på aktindsigt, men fik ikke medhold.

Den dag i dag er dokumenterne stadig ikke blevet offentliggjort. På baggrund af de nye afsløringer i Søren og Mette i benlås vil Danmarks Lærerforening have ombudsmanden til at genåbne sagen.

"Danmarks Lærerforening mener, at der nu er fremkommet nye oplysninger, som har væsentlig betydning for vurdering af sagen og skal derfor bede dig se på den igen", står der i brevet til ombudsmanden

SF: Alle beregninger skal frem i lyset

Også fra politisk side bliver der nu lagt ekstra pres på regeringen for at udlevere de centrale dokumenter. SF's undervisningsordfører Jacob Mark har her til formiddag i en mail bedt undervisningsminister Merete Riisager (LA) om at få udleveret de beregninger, der ligger til grund for folkeskolereformen og Lov 409. Ifølge ham er formålet at undgå en gentagelse af forløbet fra 2013.

"Jeg mener ikke, at man kan forhandle frit og fair mellem parterne, før man har samme oplysningsgrundlag at forhandle på. Det er fuldstændig til grin, at vi har en medarbejderside, som ikke har samme oplysninger som arbejdsgiversiden. Og at vi har en lov, der regulerer arbejdstiden, men som vi ikke kender beregningerne bag", siger Jacob Mark.

Selvom han flere gange har bedt ministeren offentliggøre dokumenterne - senest på sidste uges samråd i Undervisningsudvalget - håber han at presset nu er ved at blive så stort, at regeringen vil tage affære. Jacob Mark håber, at presset fra DLF og forligspartiet SF tilsammen vil have en effekt.

"Jeg håber, at regeringen enten skaber mere åbenhed om beregningerne eller kommer med et udspil, der sikrer, at der sker frie og fair forhandlinger i 2018. Det er det, der ligger mig allermest på sinde", siger han.

Ombudsmanden modtog brevet fra Danmarks Lærerforening d. 31. oktober, og valgte i sidste uge at videresende brevet til Finansministeriet. Her skal embedsmændene nu kommentere de nye oplysninger, der er kommet frem i forbindelse med bogen. Herefter vil ombudsmanden tage stilling til, om sagen skal genåbnes.

Annette Vilhelmsen har ingen kommentarer til sagen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ