Administrerende direktør i Lærernes Pension Paul Brüniche-Olsen medvirker i DR-dokumentaren "Dine penge i paradis".

Lærernes Pension er med i Paradise Papers

Lærernes Pension (LP) investerer i skovprojekter i Asien. Investeringen går gennem et selskab på Cayman Islands, som er berygtet for at blive brugt som skattely, viser lækkede papirer. "Der foregår intet kritisabelt", lyder det fra LP's direktør.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærernes Pension,  Sampension og den statslige fond IFU har sammen investeret i den australsk forvaltede kapitalfond Tropical Asia Forest Fond. Formålet for fonden er blandt andet at skabe bedre forhold i regnskoven og skabe job til de lokale. Men fonden er ikke placeret i Asien eller i Australien. Den er placeret på Cayman Island, som har nulskat og få regler for investeringer.  

Er Cayman Islands et skattely eller ej? Det er eksperter og investorer ikke helt enige om, fremgår det blandt andet af DR-dokumentaren "Dine penge i Paradis", som blev sendt i går, og som er baseret på en stor læk af de såkaldte Paradise Papers.

Tropical Asia Forest Fond er hjulpet af advokatfirmaet Appleby. Dokumenter fra advokatfirmaet er lækket til Süddeutche Zeitung og delt med 94 medier,  blandt andre Politiken og DR. Det fremgår, at Lærernes Pensions investeringer i en gummiplantage går via Cayman Øerne. I DR-udsendelsen kritiserer flere eksperter konstruktionen, men direktør Paul Brüniche-Olsen i Lærernes Pension afviser kritikken.

"Det bliver ikke sagt direkte, men vi bliver indirekte anklaget for at snyde i skat. Og der må man sige, hvad er motivet for, at vi skulle snyde i skat? Der er ikke noget motiv, og derfor gør vi faktisk meget ud af, at der bliver betalt den skat, der skal", siger han og fortæller, at det drejer sig om selskabsskat på 19 procent i Indonesien og pensionsafkastskat på 15,3 procent i Danmark.

Indtil nu er der dog ikke betalt skat af afkastet på dette projekt, fordi der endnu ikke er overskud. Men når overskuddet kommer, bliver der også betalt både lokal og dansk skat, siger Paul Brüniche-Olsen. Han afviser, at Cayman Islands er et skattely.

"Cayman Islands er ikke et skattely for os. Skat i Danmark og OECD opfatter ikke Cayman Islands som et skattely-land", siger han og henviser til, at Skat siden 2009 har haft en udvekslingsaftale med Cayman Islands.

Skattely eller ej?

Men Cayman Islands kan stadig fungere som skattely, fortæller ph.d i international skatteret Rasmus Corlin Christensen i DR-dokumentaren.

"Cayman Islands og andre lande har en administrativ praksis, som gør det rigtigt svært at få noget ud af de her informationsudvekslingsaftaler", siger han. Og Lars Koch som er international chef i Oxfam Ibis, fortæller selv om alle ikke bruger Cayman Islands til skatteunddragelse, så gør det, at landet har nulskat, at det er muligt at bruge landet til skatteunddragelse. "Så det er klart inkarnationen af, hvad skattely er", siger han til DR.

Paul Brüniche-Olsen understreger, at Lærernes Pension ikke bruger Cayman Islands til skatteunddragelse, men at landet bliver brugt af fonde, fordi simple regler gør det lettere at samarbejde på tværs af grænser og sikrer, at investorer undgår dobbeltbeskatning.

Han understreger, at Lærernes Pension har et moralsk ansvar for de investeringer, som foretages.

"Vi har et samfundsmæssigt ansvar, når vi investerer. Blandt andet et samfundsmæssigt ansvar, der sikrer, at de penge, vi tjener i Indonesien også bliver beskattet i Indonesien".

Lærernes Pension vil have større synlighed

I forbindelse med udsendelsen har Lærernes Pension på deres hjemmeside givet deres version af sagen.

"Vi går ud og forklarer det. Det er ærgerligt, hvis vi får ridser i lakken, fordi der er en udsendelse, der insinuerer noget om os. Men vi håber ikke, det giver den store skade. Reaktionerne har været meget få", siger han.

Men den opmærksomhed, som de lækkede dokumenter giver Lærernes Pension gør, at man fremover vil sørge for større gennemsigtighed med investeringerne.

"Vi vil ikke skjule noget som helst. Så vi kan se, at det er nødvendigt, at vi fortæller, hvad det er for en skattepolitik, vi har. Det vil vi have mere fokus på fremadrettet", siger Paul Brüniche-Olsen.

Læs mere

SeDR-dokumentaren: Dine penge i paradis

Læs indlægget fra Lærernes Pension: "Dine pensionspenge er ikke iskattely"