Debat

Fokus på unge og finansiel forståelse

Danske unge har al for dårlig finansiel forståelse - men det kan vi ændre. Også forældrene må på banen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De danske unge mellem 18 og 30 år har en dårlig finansiel forståelse. Det kommer bl.a. til udtryk i RKI-registeret, hvor unge er stærkt overrepræsenteret. I nogle kommuner er det særligt slemt, hvor over 17 pct. af de unge er registreret som dårlige betalere.

Det skal der naturligvis rettes op på. Både i skolen og derhjemme kan vi give unge bedre værktøjer til at få styr på deres økonomi og sige nej til det hurtigere, men dyre SMS-lån, når der fx skal købes ny mobiltelefon.

Danmarks Matematiklærerforening og Finans Danmark har de seneste år afholdt Pengeuge på over 900 skoler, hvor over 31.000 folkeskoleelever har arbejdet med vores fælles undervisningsmateriale, der med udgangspunkt i den matematisk faglighed giver konkrete værktøjer til de unge. Samtidig har over 750 klasser også haft besøg af en bankrådgiver, der sammen med de unge gennemgår et budgetskema samt fortæller om begrebet ÅOP, der skal vise den samlede pris på et lån, så man kan kende forskel på dyre og billige lån.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Også derhjemme kan man give børn og unge en bedre forståelse af privatøkonomi. Vi har spurgt et udsnit af danske forældre, og langt de fleste svarer at de burde være bedre til at tale med deres børn om penge og økonomi. Derfor teamede vi op med internetsitet Nordic Parenting for at få sat fokus på finansiel forståelse derhjemme.  Dette resulterede bl.a. i indlæg som dette: http://nordicparenting.dk/2017/03/07/ultimative-lommepenge-guide/

Vi er meget optaget af at få de unges finansielle forståelse løftet. Derfor har Danmarks Matematiklærerforening og Finans Danmark taget initiativ til Pengeuge hvor også Politiet, Finansforbundet og Digitaliseringsstyrelsen har bidraget med inputs.

Selvom Pengeuge kun foregår én gang om året, kan man naturligvis benyttes vores materialer hele året. De ligger frit tilgængeligt her: http://www.pengeuge.dk/Laerere/Pages/Undervisningsmaterialer/Officielt%20materiale%20til%20undervisningen.aspx

Vi glæder os til næste års Pengeuge, som afholdes i uge 11 2018.

Har nogen af jer bud på elementer, som vi burde tage med i Pengeuge - så kommenter gerne herunder i tråden.