"Når vi oplever en modpart, der sætter finanspolitikken over partssystemet, så er det ikke længere bare uenigheder mellem parterne, så er det et spørgsmål om den danske model", sagde formand for de statsansatte Flemming Vinther.

Chefforhandler: "OK18 kan blive der, hvor samarbejdstraditioner brydes"

"Vi er nået dertil, hvor nok er nok, og vi må sige fra". De statsansattes forhandlere har opsagt flere aftaler med arbejdsgiverne, og topforhandler Flemming Vinther kan ikke afvise, at situationen også kan få betydning for lærernes forhandlinger.

Publiceret

Flemming Vinther

Har været formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening,HKKF, siden 2004. Han er formand for den statslige del afOffentligt Ansattes Organisationer, OAO-Stat. Dermed er han formandfor alle statsansatte LO-medlemmer i Danmark. Han er også formandfor CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, hvilket betyder, athan er øverste forhandler af overenskomstene for destatsansatte.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I december skrev Flemming Vinther, der er formand for de statsansattes forhandlingsorganisation CFU, et åbent brev til minister for offentlig innovation Sofie Løhde. I brevet opsagde han samarbejdet om tre projekter, som skulle skabe bedre arbejdsmiljø, tillid og samarbejde.

Statens inddragelse af kutymefridage i forbindelse med julen var den dråbe, som fik bægeret til at flyde over. Men reaktionen kom fordi, de offentlige arbejdsgivere gennem længere tid har ændret adfærd fra en forhandlende rolle til en økonomisk dikterende rolle, fortalte Flemming Vinther, da han i går talte til DLF's kredsformænd, som er samlet til overenskomstkonference i Nyborg.

Flemming Vinther mener, at OK18 kan blive en overenskomst, hvor: "Kampen kan ende med at blive meget større og vigtigere end at blive enig om en procentsats og et projekt eller to".

"Meget kan nå at ændre sig, men jeg ser en retning mod et mere grundlæggende opgør med den måde vores modpart agerer på. Er de reelt en part i den danske model - eller er de al væsentlighed bare finansministeriets forlængede arm?".

Kredsformænd: Hvordan stiller DLF krav om arbejdstid?

Samarbejde i hårdknude

Flemming Vinther beskriver samarbejdsklimaet mellem CFU og modparten i staten, Moderniseringsstyrelsen, som koldt - "spekulationer om en ny istid er ikke helt irrelevante", sagde han.

Grunden er, at aftaler forudsætter, at begge parter vil samarbejde. Og sådan er det ifølge Flemming Vinther ikke lige nu.

"Vi oplever et helt nyt syn på overenskomstsystemet fra Moderniseringsstyrelsens side. En tilgang, hvor det er udgiftspolitiken, som er styrende. Hvor overenskomsterne bliver en del af udgiftspolitikken".

De statsansatte oplever en massiv fokus på "regnearksstyring".

"Med så snæver et fokus, vil betalt frihed grundlovsdag, juleaftensdag og nytårsdag fremstå som rene udgifter, som kan spares væk. Betalt frokost fremstår som en 'helt unødvendig udgift' og den tid, som tillidsrepræsentanter bruger, fremstår som tid, der ikke gavner produktiviteten". 

Men tilgangen er helt forkert, mener Flemming Vinther.

"Det som regnearkene imidlertidig ikke viser, er hvad en ensidig ledelsesmæssig inddragelse af disse vilkår betyder for samarbejdet, for produktiviteten og for de ansattes engagement. Det kan et excelark nemlig ikke beregne", sagde han og tilføjede: "I har jo selv i 2013 oplevet, hvad det vil sige at sidde over for en arbejdsgiver med en meget snæver dagsorden.  En arbejdsgiver, der ensidigt dikterer arbejdstidsreglerne med Lov 409". 

OK18: Vi kommer til at snakke arbejdstid

Statsansatte på konfliktkurs

Og den opførsel må få konsekvenser, mener Flemming Vinther.

"Jeg mener, vi er nået dertil, hvor nok er nok, hvor vi må sige fra. Ikke bare på embedsmandssprog, men på en måde, hvor ingen er i tvivl".

Han oplever, at medlemmerne er tilfredse med, at CFU har sagt fra over for de tre samarbejdsprojekter. Og han mener, at meget tyder på, at det kommer til at påvirke overenskomstforhandlingerne i 2018.

"Vil det påvirke OK18? Ja, hvis ikke Moderniseringsstyrelsen ændrer attitude", sagde han og pegede på, at det vanskelige samarbejdsklima på statens område også kan få betydning for lærernes forhandlinger på det kommunale område. 

"Hvis vi på statens område rammer OK18 med de nuværende samarbejdsproblemer, så har jeg meget svært ved at se, at det kan isoleres til det statslige område. Alene det faktum, at staten lægger de store linjer, og at Finansministeriet næppe giver KL lov til at lave et gennembrud først, gør jo, at det næsten ikke kan undgå at få betydning for alle". 

Powered by Labrador CMS