Musik
0   3

Næsten halvdelen af skoleeleverne udøver selv musik

46,6 procent af danske skoleelever spiller et instrument eller synger, viser et delresultat af Masseeksperiment 2016. Flest elever i indskolingen og færrest i udskolingen udøver musik.

Eleverne har i Masseeksperimentet svaret på en række spørgsmål om deres musikalske aktiviteter. De er blevet bedt om at tænke på de musikalske aktiviteter, de havde beskæftiget med inden for de seneste tre måneder.

Svarene viser, at flest elever i indskolingen spiller eller synger, mens antallet er lavest i udskolingen. I indskolingen er 61 procent musikalsk aktive, på mellemtrinnet er det 52,5 procent og i udskolingen 34,5 procent. På ungdomsuddannelserne stiger antallet igen til 40,1 procent.

Artiklen fortsætter under banneret

"Forklaringen på denne forskel skal måske findes i den omstændighed, at børn i de mindre klasser engagerer sig mere i spontan musikudfoldelse. Desuden begynder mange i den alder typisk at gå til spil. Både spontan musikudfoldelse og interessen for at modtage musikundervisning aftager typisk i løbet af skoletiden, hvor andre fritidsaktiviteter og interesser kommer til", lyder forklaringen i rapporten, som blandt andre professor Peter Vuust står bag.

Ældre optræder oftere

Undersøgelsen viser, at én-to elever i hver klasse spiller i et orkester. Én ud af fire spiller musik sammen med vennerne eller optræder ved særlige lejligheder.

Hver fjerde elev spiller sammen med venner eller optræder med musik. Undersøgelsen peger på, at mens flest yngre elever spiller et instrument eller synger, så optræder ældre elever oftere for et publikum. Pigerne er oftere end drengene sammen med en ven om at spille musik. Der er tilsyneladende også flere af de yngre elever, der spiller musik sammen med vennerne.

Halvdelen får musikundervisning i skolen

Halvdelen af eleverne modtager musikundervisning i skolen. Dette afhænger dog i høj grad af skoletrinnet. I indskolingen har 80 procent musikundervisning, på mellemtrinnet er det 79 procent, og i udskolingen falder det til 9 procent. På ungdomsuddannelserne er det 18 procent.

"Dette kan forklares med, at den obligatoriske undervisning i folkeskolen ophører efter mellemtrinnet, og at musik i gymnasiet efter gymnasiereformen er et valgfag", står der i rapporten.

Rapporten viser også, at hver ottende skoleelev modtager eneundervisning i musik. 

"Hver ottende elev modtager formel undervisning enten på et instrument eller i sang, og en mindre del spiller også i orkester. Mange danske skoleelever udøver altså musik både i uformelle sammenhænge og i mere formelle sammenhænge", lyder det i konklusionen.

Elever laver playlister

Over halvdelen af eleverne sammensætter playlister til sig selv eller andre. 63 procent af alle eleverne laver sommetider playlister til sig selv eller andre. Der er flest elever i de ældre klasser, som laver playlister. I indskolingen er det 28,6 procent, på mellemtrinnet 57,1 procent og i udskolingen 79,2 procent. På ungdomsuddannelsen er det 85 procent.

"Den markante forskel hænger sandsynligvis sammen med større musikinteresse og mere udbredt brug af streaming af musik blandt de ældre elever", står der i rapporten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet
Folkeskolen.dk er lukket for indlæg og kommentarer fra 6. juli og i uge 28 og 29 - vi åbner igen mandag den 23. juli. God ferie!

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.115 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om musik

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk for musiklærere?

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.