Især læreruddannelsen vil blive berørt af den nye lov. For læreruddannelsen er den hyppigste dobbeltuddannelse at uddanne sig til.

Folketinget har vedtaget uddannelsesloftet

Kun i særlige tilfælde skal det være muligt at tage to uddannelser på samme niveau. Det vedtog et flertal i Folketinget i dag. Lærerstuderendes formand ærgrer sig, og den politiske venstrefløj kritiserer loven.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du har læst til lærer og beslutter dig for, at du hellere vil arbejde som pædagog i en daginstitution eller med socialt udsatte som socialrådgiver, så har Folketinget i dag gjort den proces noget svær.

Et flertal i Folketinget har nemlig stemt for Dansk Folkeparts, Socialdemokratiets og regeringens forslag om begrænsninger på muligheden for at dobbeltuddannede sig. Det vil sige, at man som udgangspunkt kun kan tage to uddannelser, hvis den nye er på et højere niveau end den gamle. Og det berører lærere mere end mange andre faggrupper. Læreruddannelsen er nemlig den uddannelse, der er populærest at skifte til, hvis man allerede har en anden uddannelse.

"Jeg synes, det er en virkelig underlig prioritering, der har meget negative konsekvenser for dem, der gerne vil tage en anden uddannelse, måske fordi de har skiftet mening om, hvad de vil. Jeg kender allerede nu studerende, der kraftigt overvejer at droppe ud, fordi de gerne vil have en anden uddannelse", siger formand for Lærerstuderendes Landskreds, Christian Dalby.

Lærerstuderende dropper at aflevere afgangsprojekt

Fra studerende til ledige

Med loven forudser regeringen, at de penge, staten sparer på SU, kan gå til dagpengesystemet. Loven forventes at ramme cirka 2200 studerende årligt, hvilket er beregnet til at indbringe 422 millioner kroner.

Men den prioritering var der ikke andre end partierne bag forslaget, der kunne forstå. Også selvom tidligere undervisningsminister fra Christine Antorini lagde vægt på, at loven kun vil ramme cirka to procent af de studerende.

"Jeg tror, vi begår en stor fejl med denne her lov. Og det er netop de to procent, der er problemet. De bliver ramt, og det er en katastrofe. Hvis man vil have mennesker, der kan gøre en forandring for Danmark, så skal de brænde for det, de gør, og det går man nu ind og gør sværere for dem", sagde undervisningsordfører for Alternativet Caroline Magdalene Maier til debatten i Folketinget, inden loven blev stemt igennem.

Christian Dalby er enig.

"Hvis man sidder i et arbejde, man inderst inde ikke brænder for, så vil det gå ud over den måde, man arbejder på. Man præsterer dårligere, og det er uanset om man er 30 eller 60. Og derfor er det virkelig ærgerligt, at man nu forhindrer muligheden for at skifte retning og tage en uddannelse til", siger Christian Dalby, der selv indså midt i sin uddannelsesvidenskab-uddannelse, at han ville være lærer.

Læreruddannelsen er den mest populære dobbeltuddannelse

Det er ledige mod studerende

Kun hvis ens uddannelse er forældet, man er helbredsmæssigt forhindret i at lave det arbedje, man er uddannet til, eller hvis der er ekstraordinær efterspørgsmål på den arbejdsstyrke, man ved dobbeltuddannelse kommer til at blive en del af, kan man få dispensation fra loven. 

Mette Reissmann, Uddannelses- og Forskningsordfører i Socialdemokratiet, lagde vægt på, at man med lovforslaget har prøvet at finde en tålelig finansiering af dagpengesystemet.

"Havde vi ønsket, pengene kunne findes et andet sted? Ja, men det her har været det, der har været muligt. Kender du nogen, der er faldet ud af dagpengesystemet og har kæmpet i frygt og utryghed for at få enderne til at mødes? Det kan være, du ikke kender nogen, men det gør vi i Socialdemokratiet, og det er derfor, vi er så stålsatte for at lappe hullerne i dagpengesystemet. Så derfor har vi prioriteret sådan", sagde Mette Reissmann.