Danmarks Statistik har lavet en ny analyse, der viser, at antallet af lærere, som forlader folkeskolen er stigende.

Nye tal: Flere lærere skiftede job efter Lov 409 og reform

Flere lærere skiftede branche, og sygefraværet steg efter 2014, hvor folkeskolereformen og lov 409 blev indført. Størstedelen af de lærere, der fik job i en ny kommune, skiftede fra en kommune uden lokal arbejdstidsaftale, viser en helt ny analyse fra Danmarks Statistik.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Knap 11 procent af de lærere, der arbejdede i folkeskolen i 2014, arbejdede der ikke længere året efter, viser en analyse fra Danmarks Statistik. Det betyder, at en større andel af lærerne forlader jobbet, end det har været tilfældet tidligere. Desuden skiftede 3,5 procent af lærerne til et job i en anden kommune - det tal er en meget større andel end tidligere.

Lærerne flytter efter bedre arbejdsvilkår

Mange lærere forlader kommuner uden lokal arbejdstidsaftale

Størstedelen af de lærere, der fandt et job i en ny kommune, skiftede fra en kommune uden lokal arbejdstidsaftale. Ligeledes skiftede 3,6 procent af lærerne helt branche efter 2014, og det er en lidt større andel end tidligere.

"Vi kan se, at flere lærere har forladt folkeskolen efter reformen og de nye arbejdstidsregler. Nogle lærere er skiftet til en privatskole, andre har skiftet branche, og flere end i tidligere år er gået på pension. Blandt dem, der fortsætter med at arbejde som folkeskolelærere, er der også markant flere, som er skiftet til en folkeskole i en anden kommune", lyder det fra afdelingsdirektør i Danmarks Statistik Niels Ploug i Danmarks Statistiks nyhedsbrev.

Forskning: Stram styring får lærere til at forlade folkeskolen

Lærernes adfærd er ændret "moderat"

Siden indførslen af folkeskolereformen og lov 409 har der været stor debat og frygt for for, at mange lærere ville forlade folkeskolen som konsekvens af de ændrede arbejdsvilkår.

Danmarks Statistik har derfor valgt at lave en anlyse af tallene: "Denne analyse viser, at der er tydelige tegn på ændret adfærd hos lærerne, men at ændringerne i de fleste tilfælde er moderate", står der i nyhedsbrevet. 

Lærernes sygefravær stiger

Tallene viser også, at lærernes sygefravær er steget markant med den nye reform og arbejdstidslov.  

"Sygefraværet er steget med 2,7 dage fra 2013 til 2015. I samme periode er sygefraværet steget med 0,7 dage for alle kommunalt ansatte under ét", lyder det fra Niels Ploug.

Læs mere

Se notatet fra Danmarks Statistik