Dorthe Willman blev glædeligt overrasket, da tillidsrepræsentanten fortalte, at der var fejl i hendes lønseddel.

Lærer fandt 11.000 ved løntjek

Hvis du kunne bruge en sjat penge til efterårsferien, så læs med her.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dorthe Willman er en af de 14 lærere på Arresø Skole i Halsnæs, som ved en tilfældighed opdagede en fejl på lønsedlen. Hendes specialundervisningstillæg var forkert, og hun fik dermed 11.000 kroner for lidt i løn. Tilsammen var lærerne gået glip af knap 63.000 kroner, som de så fik indbetalt i juni sidste år. Lige i tid til sommerferien.

"Jeg havde jo ikke savnet de penge, men det var dejligt pludselig at have en bunke penge at tage på ferie på", siger Dorthe Willman, der er engelsklærer i udskolingen og i en inklusionsklasse på 9.klassetrin.

Løntjek lønner sig i Køge

Svært at gennemskue lønsedlen

Ifølge en ny undersøgelse lavet af Deloitte, går hver tredje dansker ikke lønsedlen efter og ser, om det hele passer. Men det kan godt betale sig, for der er mange kilder til fejl. Det mener Andreas Bang, der er lønforhandlingskonsulent i Danmarks Lærerforening.

"Der er mange elementer i lærernes lønseddel, der kan gå galt. Især de personlige tillæg, der skal regnes ud for den enkelte og med alle mulige faktorer som anciennitet og lærertype, der risikerer at blive regnet forkert", siger han.

I Dorthe Willmans og de andre lærere på Arresøs Skoles tilfælde var det ikke dem selv, der opdagede fejlen, men deres tillidsrepræsentant. Det er Dorthe Willman glad for, for hun havde aldrig selv fundet ud af, at noget var galt.

"Jeg vidste ikke, pengene manglede, så jeg troede på, at min løn var korrekt. Der er virkelig mange forskellige tillæg, og jeg kan ikke gennemskue, om de er rigtigt regnet ud", siger hun.

LO og FTF lavede sidste år en undersøgelse, og fandt ud af at 52 % af lønmodtagere har fundet fejl på deres lønseddel - men først skal man vide, hvor man skal kigge.

Regnefejl: Halsnæs havde alligevel ikke et af landets dyreste skolevæsener   

Grav efter guld i uge 44-46

Netop LO og FTF, hovedorganisationerne for blandt andre lærerne, arrangerer i år en kampagne, der skal få lønmodtagere til at kaste sig over deres lønseddel. 

Løntjekkampagnen foregår blandt andet på facebook-siden 'Er du OK?" og skal dele viden ud til lønmodtagerne om, hvad de skal holde øje med på lønsedlen. I løbet af august bliver landets lærerkredse inviteret til møder om, hvad de kan gøre for at informere lærerne om mulighederne for løntjek. Andreas Bang fra DLF håber, lærerkredsene vil række ud til skolerne og invitere til en kollektiv loop-session.

"Hvis det er en fælleskabssting, kan det være lidt lettere at få taget hul på, fordi man i samlet flok går målrettet mod at forstå sin lønseddel. På den måde bliver det også lettere at gennemskue den fremover", siger Andreas Bang.

Det kan Dorthe Willman kun anbefale andre at gøre. Udover at hun har fået de 11.000 manglende kroner tilbage, har hun nu fået rettet tillægget, så hun fremover får 11.000 kroner ekstra om året.

"Når der er så mange andre ting at holde styr på som lærer, er det ikke lige ens løn, man er mest skeptisk omkring. Så print din lønseddel ud og gå op til din tillidsrepræsentant med den, som kan se på det, for du risikerer at gå glip af en masse penge", siger hun.

Powered by Labrador CMS