"Rekruttering skal være sjovt. Jeg vil knokle for, at vi finder den måde, der virker på det enkelte uddannelsessted og for den enkelte klub, så vi ikke går hjem efter en dag med holdrunder eller kaffe i kantinen med hængende hoveder, men med et kæmpe smil på læben", siger den nyvalgte næstformand i LL Anna Hjortkjær.

De lærerstuderende vælger ny næstformand

Lærerstuderendes Landskreds har holdt årsmøde i weekenden. De lærerstuderende ønsker mere folkeskole i læreruddannelsen og følger nøje med i det kommende bevillingssystem til de videregående uddannelser. Årsmødet valgte ny næstformand og besluttede, at formand og næstformand fremover kun vælges for ét år ad gangen.

Publiceret
Fremover skal formand og næstformand i LL vælges en gang om året.

skoleovertagelser

De studerende blev enige om ni punkter, som de mener, atskoleovertagelser skal overholde:

  1. Studerende må aldrig overtage ansvaret for undervisningen ellerandre opgaver
  2. Praksissamarbejde skal understøtte studerendes fagligeudvikling
  3. Praksistilknytning skal også understøtte samarbejdspartnernespædagogiske udvikling, herunder lærere, skoler og kommuner
  4. Praksistilknytning skal være en bedømmelsesfri zone.
  5.  Praksistilknytning skal ikke selvstændigt bedømmes, menkan indgå i en modulevaluering.
  6. Det skal sikres, at alle studerende tilbydes mulighed forpraksistilknytning, således at de studerende ikke oplever urimeligeforskelle for mulighed for faglig udvikling
  7. Praksissamarbejde skal tilrettelægges så studerende opleverpraksistilknytning på alle moduler
  8. Praksissamarbejdet skal forberedes og efterbehandles afstuderende i samarbejde med lærer og/eller underviser
  9. Alle parter i samarbejdet skal kunne målsættepraksistilknytningen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Cirka 60 studerende fra Lærerstuderendes Landskreds mødtes denne weekend på Læreruddannelsen i Jelling. Her valgte de Anna Hjortkjær som ny næstformand. Hun har været med i LL-arbejde, siden hun begynte på læreruddannelsen i 2012, senest i forretningsudvalget. LL har dalende medlemstal, og Anne Hjortkjær mener derfor, at den vigtigste arbejdsopgave lige nu er rekruttering af medlemmer.

"Jeg betragter medlemmerne som musklerne i vores studieorganisation. Jo højere vores medlemstal er, desto mere indflydelse og gennemslagskraft har vi. Med det lavere optagelsestal de seneste år, er det simpelthen et sted, hvor vi bliver nødt til at blive bedre", siger hun - men det skal ikke foregå som 'salg', snarere på en sjov måde.

Ny formand for lærerstuderende vil kæmpe for praktikken

Derudover vil hun arbejde for en organisatorisk ændring af LL, og årsmødet pålagde det nye formandsskab at komme med bud på, hvordan der kan skabes bedre demokratiske processer i afviklingen af næste årsmøde.

"Men det er min vision, at vi arbejder videre med politikudvikling rundt omkring i landet hele året. At vi i endnu højere grad forholder os til vores politik, diskuterer og udvikler den sammen. Til hverdag, til fest, til klubseminarer. Jeg ved, at lærerstuderende har en hel bunke af holdninger, og jeg ser frem til at høre dem på mange platforme", fortæller Anna Hjortkjær.

De studerende besluttede at nedlægge LL's forretningsudvalg for at give en mere dynamisk koordinering af arbejdet i arbejdsgrupper og lade aktive medlemmer tage større ansvar i perioder. De følte sig tvunget til at hæve kontingentet med ti kroner om måneden på grund af faldende medlemstal. Og endelig besluttede årsmødet, at formand og næstformand fremover kun skal vælges for ét år ad gangen. Ændringen fra en toårig valgperiode sker, dels for at gøre det mere overskueligt at stille op til posterne, uden at det griber for meget ind i den enkeltes studieforløb. Og så er tanken, at det vil gøre det nemmere for kandidater, som er bosiddende uden for Københavnsområdet.

Klar til mere folkeskole i uddannelsen

I løbet af weekenden diskuterede årsmødedeltagerne det nye bevillingssystem, som er på vej samt censorudvalget. Den jævnligt tilbagevendende debat  om såkaldte skoleovertagelser, hvor et hold lærerstuderende overtager undervisningen på en skole, mens de faste lærere er på kursus, var også på dagsordenen. En endelig konklusion blev det ikke til - men ni ounkter (se voksen til venstre) om, hvad skoleovertagelser bør overholde. 

Skoleovertagelse klæder de studerende på

"I løbet af året har vi indhentet erfaringer og eksempler fra studerende og vores bud på, hvad der skal til for at praksistilknytning kan bidrage til udvikling både hos os studerende og ude på skolerne er stærkt, synes jeg. Jeg glæder mig meget til arbejdet det kommende år. Ambitionen om mere folkeskole i læreruddannelsen skal simpelthen indfris nu. Vi studerende er klar", siger formand for Lærerstuderendes Landskreds, Christian Dalby.