Folkeskolereform
0   546

SF: Det skal være lettere at korte skoledagen - men kommunerne bestemmer stadig

SF foreslår en lovændring, der skal gøre det lettere at skære i de ældste elevers skoledag. Men kommunerne beholder magten - SF håber, de andre forligsparter vil være lydhøre.

I dag er det kommet frem, at 76 procent af eleverne, allerede før lektiecafeerne blev obligatoriske, mente at skoledagene var blevet for lange.

Det får SF til at kræve en lovændring, der skal gøre det lettere for skolerne at gøre skoledagen kortere til fordel for, at der trækkes en ekstra voksen ind i nogle af fagtimerne. Det fortæller partiets undervisningsordfører Jakob Mark.

Artiklen fortsætter under banneret

"Det er sådan, at det i praksis nærmest har været umuligt for skolerne at konvertere skoledagen, fordi der i loven står, at der skal være en særlig grund til, at man vil konvertere den understøttende undervisning. Derfor foreslår vi et ændringsforslag på, at det skal være op til den enkelte skole, og så skal skolen indhente en udtalelse fra kommunalbestyrelsen. Så vi vil lægge kompetence omvendt i forhold til, hvordan det er i dag", siger han.

paragraf 16b i dag

Kommunalbestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttende undervisning, efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen og efter ansøgning fra skolens leder godkende at fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningstiden i § 14 b, stk. 1, nr. 1, og i helt særlige tilfælde § 14 b, stk. 1, nr. 2 og 3, i op til 1 skoleår med henblik på yderligere faglig støtte og undervisningsdifferentiering for bestemte klasser ved hjælp af ekstra personale i klassen.

Stk. 2. Fraviges bestemmelserne i § 14 b, stk. 1, om en mindste varighed af undervisningstiden, skal kommunalbestyrelsen tilbyde eleverne plads i skolens skolefritidsordning, jf. § 3, stk. 5, eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, som fravigelsen vedrører, uden særskilt betaling fra forældrene.

 

Sådan lyder SF's ændringsforlsag

Skolebestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttende undervisning, efter at have indhentet udtalelse fra kommunalbestyrelsen, fravige reglerne om en mindste varighed af undervisningtiden for eleverne med henblik på at værkstætte flere timer med undervisning læst af to voksne fx en lærer og en pædagog eller to lærere.

SF: Beslutningskompetencen skifter hænder

I dag er det op til kommunalbestyrelserne, om skolerne skal have lov til at kunne konvertere den understøttende undervisning til tovoksentimer for eleverne fra 4-10. klasse. Kommunalbestyrelsen bestemmer i dag, om de selv forholder sig til ansøgninger fra skoler, eller om de videregiver beslutningskompetence til forvaltningen eller til skolelederne.

Ligger beslutningskompetencen ikke stadig hos kommunalbestyrelsen med jeres forslag?

"Forskellen er, at kommunalbestyrelsen aktivt skal træffe en beslutning om, at skolerne ikke kan beslutte at gøre skoledagen kortere. I dag skal kommunalbestyrelserne modsat træffe en aktiv beslutning om, at beslutningskompetencen skal overgives til skolerne. Så det er udgangspunktet, vi vil ændre. Og det er faktisk ret vigtigt", fortæller Jacob Mark.

I paragraf 16b, som er den, Jacob Mark vil have ændret, fremgår det desuden, at skolerne kun kan konvertere den understøttende undervisning "i helt særlige tilfælde". Denne formulering ønsker han sløjfet, så der ikke længere er særlige hensyn i loven.

Forligskredsmøde i morgen

SF diskutere partiets forslag om at lempe på muligheden for, at skolerne kan gøre skoledagen kortere på næste møde i forligskredsen. Jacob Mark håber på, at de øvrige forligspartier går med på ideen.

Hvad hvis de andre forligspartier ikke vil være med til det?

"Jeg håber, at de vil være med til det. Det er sådan lidt et gætteri. Jeg kan forstå, at Konservative som udgangspunkt synes, at det er en meget god ide."

Men det er vel sådan, at I et forlig kan man vælge at være med eller ej. Socialdemokraterne og Venstre sidder på rigtigt mange mandater i den forligskreds, hvis de to partier ikke synes, at det er en god ide, vil det her så være alvorligt nok til, at I siger, at I ikke længere er med i det her forlig?

"Det vil jeg først sige noget om, når jeg har forhandlet med dem. Alt andet ville jo være revolverpolitik mod de andre, og jeg oplever faktisk, at vi har haft en god dialog, hvor vi har fået et hyrdebrev ud, og nu vil vi prøve at ændre det, og ellers må vi snakke sammen bagefter".

Du skriver i en pressemeddelelse, "at SF fra reformens fødsel har kæmpet for flere timer med to-voksne i klassen". Nu kalder du det for revolverpolitik, men hvis man bliver ved med at sige det samme, så er der vel en smertegrænse for, hvor længe I kan blive ved med at sige det?

"Jeg oplever faktisk ikke, at det har været bragesnak. Det starter med, at SF får indført paragraf 16b. Den havde ikke været der uden SF. Og da der end ikke var gået et år, så trådte jeg ind og sagde 'vi skal udnytte mulighederne'. Så fik jeg ministeren og forligskredsen med på, at vi skal have sendt et hyrdebrev ud til samtlige kommuner. Det, synes jeg ikke, er bragesnak. Nu har det så heller ikke virket, så er mit næste skridt, at jeg foreslår en lovændring, og hvis det ikke virker, så må vi finde ud af, hvad vi gør. Indtil videre er der blevet lyttet, så jeg synes ikke, at det er bragesnak", siger Jacob Mark.

Enhedslisten: Der skal langt mere til

Enhedslisten tror dog ikke på, at det løser reformens problemer. Partiets ordfører Jakob Sølvhøj hilser SF's forslag velkomment, men mener, at der skal langt større ændringer til.

"Jeg synes ikke, at det er nok. Det vil selvfølgelig være et skridt i den rigtige retning. Men jeg synes, at signalerne er så tydelige, at der er brug for at ændre loven markant. Jeg synes, at man skal tage tyren ved hornene og gå ind og lave en lovgivning, som ikke sender sorteper videre til den enkelte kommune. Man må simpelthen gå ind og afkorte dagen direkte i lovgivningen", siger Jakob Sølvhøj.

Han mener, at det er på tide, at forligspartierne inddrager partierne uden for folkeskoleforligskredsen, så alle folketingets partier kan indgå i en dialog om, hvordan der kan skabes en bedre skoledag.

Opdateret den 29. januar klokken 13.27: I den oprindelige artikel fremgik det, at der skulle være møde i forligskredsen i dag den 29. januar. Det møde afholdes først i næste uge.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ