Forskning Inklusion
2   416

SFI-rapport: Inkluderede elever trives

Langt de fleste elever trives. Også de elever, der tidligere fik undervisning i specialskole eller specialklasse – kaldet "tilbageførte elever". Det viser statusrapport 2 om Inklusionspanelet. Trivslen er stabil over tid, dog skal skolerne stadig være opmærksomme på de tilbageførte elevers deltagelse i klassefællesskabet.

Det er SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, der har udarbejdet rapporten for Undervisningsministeriet. I knapt to år har de fulgt næsten 9.000 elever i folkeskolen i det såkaldte Inklusionspanel.

Trivslen er steget siden 2014, men de tilbageførte elever giver dog stadig udtryk for, at de deltager en smule mindre både socialt og fagligt end deres klassekammerater.

Artiklen fortsætter under banneret

I rapportens opsummering skriver forskerne, at det går godt.

"På trods heraf ser vi også, at det fortsat bør være en prioritet at sikre elevernes trivsel og deltagelse, således at de nuværende, relativt små, negative ændringer ikke øges - og for at den mindre andel af elever, som hverken trives eller deltager aktivt, bedre kan hjælpes".

Der står videre, at netop de tilbageførte elever og de elever, der har brug for ekstra støtte i undervisningen, generelt trives bedre sammenlignet med tidligere. Disse resultater vil i 2016 blive undersøgt nærmere.

"Formålet med inklusion er at give elever med særlige behov, der har mulighed for at gå i en almindelig klasse, bedre muligheder i livet. Derfor er det positivt, at mange fra den elevgruppe er blevet gladere for at gå i skole. Men der er fortsat steder, hvor indsatsen kan forbedres. Det er afgørende, at alle børn får den nødvendige støtte til at deltage fagligt og socialt. Det er en forudsætning for, at de har en god skolegang", siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Thrane Nørby i en pressemeddelelse om Inklusionspanelet.

I alt skal panelet spørges i tre målinger. Den næste bliver i 2016. Eleverne i panelet spørges: Er du glad for at gå i skole? Er du glad for din klasse? Tænker du nogen gange på at skifte skole? Behandler I hinanden godt i klassen? Hvis nogen i din klasse bliver mobbet, gør de voksne så noget ved det?

Læs rapporten via link til højre for artiklen


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.469 andre er allerede tilmeldt