Ny nordisk skole
2   428

Ellen Trane lukker Ny Nordisk Skole

Undervisningsministeren har besluttet at udfase Ny Nordisk Skole som statsligt initiativ. Hun mener, at det tværfaglige samarbejde fra 0-18-års-området allerede er integreret. Hun roser arbejdet på skolerne og håber, at erfaringerne lever videre.

I dag har de 379 skoler, daginstitutioner, gymnasier etc under Ny Nordisk Skole modtaget et brev fra undervisningsministeren om, at initiativet slutter. De sidste 20 er eller først lige kommet i gang efter den seneste ansøgningsrunde i marts.

"Jeg har besluttet at udfase Ny Nordisk skole som statsligt initiativ. Det betyder, at Ny Nordisk Skole fremover ikke længere vil blive understøttet af Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling med kompetenceudviklingsinitiativer og Ny Nordisk Skole-akademidagen. Endvidere betyder beslutningen, at bestyrelsen og akademirådet for Ny Nordisk Skole nedlægges", sådan lyder det i et brev fra Ellen Trane Nørby til deltagerne i Akademiet.

Artiklen fortsætter under banneret

Årsagen til, at initiativet stoppes er, at "fundamentet i Ny Nordisk Skole, som fx det tværfaglige samarbejde på tværs af 0-18-års-området, i høj grad er en integreret del af den store indsats, som allerede finder sted i dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser med udvikling af den pædagogiske praksis og virkeliggørelse af initiativer".

Ministeren håber, at erfaringerne kan bringes med videre i det tværfaglige samarbejde. Ny Nordisk Skole-hjemmesiden vil fra slutningen af september 2015 blive overflyttet til emu.dk, hvor materialer og artikler vedrørende Ny nordisk skole fortsat vil kunne findes.

Antorinis projekt 

Ny Nordisk Skole var den tidligere undervisningsminister Christine Antorinis store projekt, da hun kom til som minister. 352 institutioner heraf 128 skoler var med fra starten i december 2012. Dengang fik hver institution feedback om, hvordan de kunne udvikle deres arbejde med mål og midler, samt information om de værktøjer og den viden, ministeriet ville stiller til rådighed for deres forandringsarbejde.

 "Ansøgerne har taget Ny nordisk skoles ambition om at gøre alle børn dygtigere til sig, og som NNS-institutioner forpligter de sig til at mindske betydningen af social baggrund for de faglige resultater. Ansøgningerne har generelt været af høj kvalitet og vidner om den forandringskraft, vores mange dygtige lærere, ledere og pædagoger rundt om i Danmark besidder", sagde Christine Antorini dengang.

Anden ansøgningsrunde kom i august 2013 - få måneder efter lockouten. Og her var entusiasmen mindre. Flere skoler klagede over, at de ikke anede, at de var blevet tilmeldt Ny Nordisk Skole af kommunen, på trods af, at projektet skal have 85 procents opbakning på skolen.

DLF's næstformand Dorte Lange sad fra begyndelsen med i projektets formandskab, og hun har hele vejen igennem fastholdt, at ideen bag ny nordisk skole var god. Men da Ny nordisk skoles fik et nyt akademiråd i stedet for den tidligere styregruppe efter at reformen var vedtaget, sad Dorte Lange ikke længere med. DLF har været repræsenteret i akademiet af en kontorchef. 

Ved den sidste ansøgningsrunde i marts 2015 kom der 20 nye institutioner med.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ