Haarder: Loven tillader ikke treårig HF til handicappede

Aalborg Katedralskole har forgæves forsøgt at få dispensation til et særligt hf-forløb over tre år for unge med Aspergers syndrom. Når det ikke kan lade sig gøre, skyldes det, at loven ikke giver hjemmel til det, forklarer undervisningsministeren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Autismecenter Nord-Bo og Aalborg Katedralskole har indledt et samarbejde om en anderledes undervisning, som skal tage hensyn til de unges handicap. Det kræver et forløb over tre år. På den måde kan de unge tage en ungdomsuddannelse, som de har krav på efter loven om Særligt Tilrettelagt Undervisning, STU.

Men Undervisningsministeriet har sagt nej til at forlænge det toårige hf-forløb med et år, og det har fået SF's Pernille Vigsø Bagge til at spørge undervisningsminister Bertel Haarder (V) om, hvorfor ministeriet afviser forløbet.

"Under forhandlingerne om gymnasiereformen i 2003 blev det drøftet, om det skulle være muligt at udbyde treårige hf-forløb for kursister med særlige forudsætninger - for eksempel unge med personlige, psykiske eller sociale problemer. Ved gymnasieforliget blev der imidlertid ikke opnået enighed om en sådan særlig tilrettelæggelse", svarer Bertel Haarder og fortsætter:

"Derfor har ministeriet ikke hjemmel til at godkende udbud af særligt tilrettelagte treårige hf-forløb for kursister med Aspergers syndrom eller andre handicap".

Ok, at tilbuddet lægges til rette som enkeltfag

Bertel Haarder er opmærksom på, at Aalborg Katedralskole og Nord-Bo i stedet har indgået et samarbejde med VUC Nordjylland om at udbyde det treårige forløb for asperger-elever.

Forskellen er, at det nu bliver tilrettelagt som enkeltfagsundervisning, og det er fuldt lovligt.

"Hf-uddannelsen tilrettelagt som enkeltfagsundervisning kan tages over flere år og tilrettelægges, så den tager hensyn til kursistens særlige behov for længere tid til at gennemføre uddannelsen", konstaterer Bertel Haarder.

Der gennemføres i øjeblikket forsøg i det almindelige gymnasium, stx, med treårige forløb for aspergere. Her er uddannelsestiden ikke forlænget i forhold til ordinære forløb, og der er ikke givet dispensation fra lovens bestemmelser.

"Disse forsøg er meget dyre med en merpris ud over taxametertilskuddet på mindst 220.000 kroner pr. elev for et gymnasieforløb. Merudgifterne skal alene finansiere omkostningerne ved, at undervisningen gennemføres på meget små hold", skriver Bertel Haarder i sit svar til Pernille Vigsø Bagge.