Vi vil også skrive, at skolerne kan gøre skoledagene kortere ved at gøre ferier kortere, så der kommer flere skoledage, siger Vensrres Anni Mathiessen.

Forligskreds: Skolelederne får lov at bestemme over understøttende undervisning

Forligspartierne bag folkeskolereformen vil bede ministeren sende et såkaldt hyrdebrev til landets kommuner og skoler, der giver større frihedsgrad i forhold til blandt andet den understøttende undervisning.

Publiceret Senest opdateret

§ 16 b

Kommunalbestyrelsen kan, for så vidt angår den understøttendeundervisning, efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelsen ogefter ansøgning fra skolens leder godkende at fravige reglerne omen mindste varighed af undervisningstiden i § 14 b, stk. 1, nr. 1,og i helt særlige tilfælde § 14 b, stk. 1, nr. 2 og 3, i op til 1skoleår med henblik på yderligere faglig støtte ogundervisningsdifferentiering for bestemte klasser ved hjælp afekstra personale i klassen.
Stk. 2. Fraviges bestemmelserne i § 14 b, stk. 1, om en mindstevarighed af undervisningstiden, skal kommunalbestyrelsen tilbydeeleverne plads i skolens skolefritidsordning, jf. § 3, stk. 5,eller i et andet relevant fritidstilbud i de timer, som fravigelsenvedrører, uden særskilt betaling fra forældrene.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forligspartierne bag folkeskoleloven, V, SF, K, DF, S og R, vil løsne op i kravet om lang skoledag, som ellers er en af nyskabelserne i skolereformen, der har 'helhedsskolen' som en overskrift.

Det blev forligspartierne enige om på en møde i forligskredsen her ved middagstid, det første med den nye undervisningsminister Ellen Trane Nørby ved bordenden.

Møde i dag: K og DF kræver kortere skoledage

Forligspartierne vil ikke ændre loven, men sende et såkaldt hyrdebrev ud til landets kommuner og skoler, der giver skolerne lov til at gøre skoledagen kortere for eleverne, inden for lovens rammer.

Viborg vil droppe lektiehjælp og understøttende undervisning

Det er især paragraf 16 b om understøttende undervisning, der er i spil. Frem over vil skolelederne således kunne bruge den understøttende undervisning som en elastik, der kan regulere skoledagens længde.

Danske elever har verdensrekord i skoletimer

"Vi er blevet enige om at sende et fælles hyrdebrev ud til kommuner, der understreger det, som skolerne allerede må inden for lovens rammer. Vi skal mødes senere i dag og godkende indholdet i brevet, når det er skrevet færdigt", siger Venstres undervisningsordfører Anni Matthiesen til folkeskolen.dk

"Vi står ved forliget, men vil i hyrdebrevet fremhæve, hvad der findes af værktøjer i loven, blandt andet paragraf 16 b om understøttende undervisning", tilføjer hun.

Ifølge denne paragraf skal kommunerne godkende, at skolerne veksler understøttende undervisning til tolærerordninger. Det har imidlertid vist sig at være administrativt tung, og forligspartierne kommer nu med en mere smidig udlægning af paragraffen, så den enkelte skoleleder selv kan organisere tiden til understøttende undervisning.

"Vi vil give kommunerne frihedsgrader og gøre det op til dem generelt at uddelegere det til skolerne. For eksempel kan Billund Kommune generelt uddelegere til skolelederne, så det er op til den enkelte. Hvis en skole for eksempel er presset inklusionsmæssigt, så kan skolen selv fjerne den understøttende undervisning og få to lærere i klassen i stedet. Eller en skoleleder kan sige, at her har vi nogle klasser, som føler sig udfordret af buskøreplanen", siger Anni Matthiesen.

Så skolelederen kan bruge den understøttende undervisning som en slags elastik?

"Ja, det kan man godt sige. Så eleverne for eksempel kan få tidligere fri, så de kan nå bussen".

Men det er ikke kun en mere fri udlægning af paragraf 16 b, forligspartierne vil også give "frihedsrettigheder" på andre områder.

"Vi vil også skrive, at skolerne kan gøre skoledagene kortere ved at gøre ferier kortere, så der kommer flere skoledage. Og vi vil præcisere, at konfirmationsforberedelsen i 7. klasse godt kan ligge i undervisningstiden. Det er der nogle kommuner, der ikke har forstået", siger Anni Matthiesen.

Borgerlige partier: Konfirmationsforberedelse bør foregå i skoletiden 

Forligspartierne skal mødes igen i eftermiddag for at godkende den endelige udgave af hyrdebrevet, formentlig klokken 14. 

"Frihed er mit nøgleord"

 

Powered by Labrador CMS