Mai Mercado er overrasket over, at de danske elever har flest undervisningstimer i verden

Møde i dag: K og DF kræver kortere skoledage

Skolerne har misforstået reformen. Ingen elever bør være længere i skole end til kl. 15. Sådan lyder det fra De Konservative og Dansk Folkeparti. Forligskredsen bag folkeskolereformen mødes i dag kl. 11 for bl.a. at drøfte danske elevers lange skoledage.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skoleskemaer, hvor eleverne har flere timer end de 30 til 35 timer som folkeskolereformen foreskriver, lander tit i De Konservatives uddannelsesordfører Mai Mercado mailboks. 

"Jeg kan konstatere, at der er nogle, der fuldstændig har misforstået noget, for eleverne har alt for mange timer", siger Mai Mercado.

Verdensrekord er ikke tilsigtet

Mai Mercado er overrasket over, at folkeskolereformen bringer Danmark i toppen af OECD's liste over, hvor mange undervisningstimer elever i 36 lande har.

Danske elever har verdensrekord i skoletimer 

"Det er ikke sigtet med reformen. Der er ingen grund til, at eleverne pinedød skal sidde så lang tid i skolen. Jeg tror ikke, at det er særligt motiverende. Vi ønsker en kortere skoledag, for forskning viser, at der ikke er belæg for, at en længere skoledag giver bedre undervisning".

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby opfordrede i Folkeskolen for nylig til, at kommuner søgte om dispensationer. Det har ført til, at i hvert fald Viborg arbejder på at kunne sende en ansøgning om dispensation for understøttende undervisning og faglig fordybelse/lektiehjælp.

Viborg vil droppe lektiehjælp og understøttende undervisning

Men Mai Mercado tror ikke, at det er den rigtige vej at gå.

"Jeg har læst i jeres fagblad, at ministeren siger, at skolerne må komme til hende, og så vil hun bare give dispensationer. Det synes jeg er underligt. Hvorfor går vi ikke ind og ændrer tingene, så vi ikke skal give dispensationer?"

"Frihed er mit nøgleord"

Men hvis mødet i forligskredsen i dag ikke fører til ændringer, ser hun helt anderledes på dispensationer. 

"Jeg er bekymret for, at det blot ender med, at ministeren sender en meddelelse ud efter mødet til kommunerne om, at de ikke må overskride timetallene. Hvis der ikke sker noget - så skal der gives så mange dispensationer som muligt".

DF: Skoledagen må max. gå til kl. 15

Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti Alex Arendtsen er ikke overrasket over, at folkeskolereformen bringer Danmark i top på OECD's liste over elevernes undervisningstid.

"Vi er tilfredse, hvis aftalen bliver overholdt med en skoledag til 14, 14:30 og 15. For os er det ikke nødvendigvis antallet af timer, der er afgørende. Det er kvaliteten, der tæller. I Finland går man ikke ret meget i skole, men eleverne er rigtigt dygtige. De har så ofte to lærere i undervisningen", siger Alex Arendtsen.

Støttepartier til Venstre: Skrot den understøttende undervisning

Han vil på mødet i dag sætte fokus på de områder, som Dansk Folkeparti mener, man bør se på, for at sikre at skoledagene ikke bliver for lange.

"Vi må jo pege på de områder, vi kan prøve at ændre på; som knap så lange pauser, flere skoledage og muligheden for at konvertere den understøttende undervisning. Vi må operere inden for de regler, der er aftalt".

"Hvis bare vi kan få en skoledag inden for kl. 14., kl. 14:30 og kl. 15, så er jeg tilfreds, og kan vi samtidig fortælle kommunerne, at de også har mulighed for at gøre skoledagen endnu kortere, så bliver jeg rigtigt glad".  

Forligskreds: Skolelederne får lov at bestemme over understøttende undervisning