Kvindelig lærer: Det handler om sikkerhed

For to år siden var det på tide for 36-årige Carina Jansson at prøve noget nyt. Privatskolen, hun arbejdede på, gik konkurs, og udsigten til et lærerliv under folkeskolereformen fik hende til at søge mod fængslet i Herstedvester. Efter ti års undervisningserfaring på almindelige folke- og privatskoler stod hun som matematik- og samfundsfagslærer på Anstalten ved Herstedvester med et meget alvorligt ansvar: Sin egen sikkerhed.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærer bag tremmer

»Noget af det første, jeg fik at vide, var, at jeg ikke måtte dele noget om mig selv. Kursisterne ved godt, at jeg er gift, men om jeg har børn, eller hvor jeg bor - det ved de ikke. Det er jo ting, jeg normalt ville have delt med mine elever«, siger Carina Jansson.

At holde kortene tæt på kroppen gælder alle lærerne. Fængselslærer Benny Kent Nielsen fortæller, at »man kan godt være personlig - man skal bare ikke være privat«. Men som kvindelig ansat i et fængsel er spillereglerne anderledes end for det mandlige personale.

»Det er vigtigt, at jeg overholder dress­coden«, siger Carina Jansson. »Ingen stiletter, intet lårkort eller nedringet. Selv om sommeren går jeg i lange bukser for at være professionel. Hvis jeg klædte mig anderledes, ville det give de indsatte et forkert billede«.

Ingen chef, der blander sig

Det er sket en gang før, at en elev har forelsket sig i Carina Jansson. Den slags viden skal hun underrette til betjentene, og den forlibte fange måtte stoppe sit uddannelsesforløb. At betjente og psykologer fik kendskab til forelskelsen, fik den indsatte til at undgå Carina Jansson.

»Jeg har aldrig følt mig utryg eller oplevet, at nogen er blevet voldelig. Men jobbet kræver, at man ikke er nærtagende«, fortæller Carina Jansson, der også har stået model til usande rygter blandt fangerne.

Hun kan, ligesom Benny Kent Nielsen, ikke se sig selv som andet end fængselslærer. Noget af det bedste ved jobbet er ifølge Carina Jansson den faglige frihed:

»Jeg kan være selvstændig i min planlægning af undervisningen. Der er ikke nogen chef, der blander sig i, hvad jeg laver med dem«, fortæller Carina Jansson. Det giver hende også luft til at håndtere, hvis en af kursisterne har en dårlig dag. Så holder de en ekstra pause, sætter en film på eller bager en kage i stedet.

»De skal stole på, at jeg vil dem noget godt, ellers åbner de sig ikke op. Jeg er ved at være der nu«, siger hun - to år efter at hun begyndte at undervise fangerne på Anstalten ved Herstedvester.