Formand for Mariagerfjord Lærerforening Gert Willems er behersket optimistisk om lærerforliget. Men han har forbehold: "Hvis kommunen holder sig strengt til de økonomiske rammer, der er nu, så hjælper den her aftale overhovedet ikke".

Mariagerfjord har opsagt aftale med kommunen

Mariagerfjord Lærerkreds indgik sidste år en samarbejdsaftale med kommunen som supplement til lov 409. I torsdags sagde kredsformand Gert Willems aftalen op.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi sagde aftalen op i en erkendelse af, at der sker noget nyt, hvis overenskomstforliget bliver vedtaget. Så er der ting, der skal skrives ind. Og så vil vi hellere begynde på en frisk. Hvis vi kan blive enige om at overholde en aftale på begge sider af bordet, så vil vi gerne være med til en ny aftale", siger formand for Mariagerfjord Lærerkreds.

På Facebooksiden 'Stem nej til lærerforliget' beskriver lærer i Mariagerfjord Marina Norling samarbejdsaftalen.

"Vi har en samarbejdsaftale, der i nogen grad ligner den samarbejdsaftale, der nu foreligger som tillæg til lov 409. Min oplevelse er, at det ikke fungerer ret godt med tillid og samarbejde trods gode intentioner på begge sider. Helt konkret oplever jeg, at skolelederne har aftalt, at de ikke vil udlevere lærernes opgaveoversigter til DLF. Det har også vist sig meget vanskeligt at følge op på lærernes præsterede arbejdstid - fordi både ledelser og lærere har helt urimelig travlt".

Enighed om samarbejdsaftale i Mariagerfjord

Ligheder med landsdækkende forlig

Gert Willems kan godt nikke genkendende til lærerens frustration.

"Jeg er enig i, at der i vores aftale var mange gode intentioner - det er der også i den på landsplan. Men der skal to parter til at overholde en aftale. Hvis den aftale, som er nu bliver stemt hjem på landsplan, så forventer jeg at KL påtager sig deres del af ansvaret for, at det man har sagt ja til, også er det man viderefører ude på skolerne", siger Gert Willems.

Han selv mener, at erfaringerne fra samarbejdsaftalen i Mariagerfjord er blandede.

"Der har været ting, som vi synes, skolelederne ikke har levet helt op til. Men når det er sagt, så gør den skrantende økonomi det utroligt svært for dem at leve op til aftalen. Når skolelederne har de vilkår, er de nødt til at presse lærerne yderligere for at få deres budget til at hænge sammen".

Kredsformænd ser muligheder i forlig om lærernes arbejdstid

Aftalen får kun betydning, hvis kommunerne prioriterer skolen

Gert Willems mener, at KL får et stort ansvar for, at de 15 punkter i arbejdstidspapiret i overenskomstforliget får lærere, elever og forældre til at mærke en forskel i skolen. I Mariagerfjord kan det ikke lade sig gøre, hvis kommunen ikke budgetterer med flere penge til skolerne, vurderer han.

"Siden 2008 og til november 2014 har vi mistet 170 fuldtidsstillinger. Det svarer til knap 30 procent af lærerstillingerne. Antallet af elever fra 2008 0g til skoleåret 13/14 er faldet med 386 elever eller 8 procent.  Hvis KL med den nye aftale ikke formår at få Mariagerfjord Kommune til at handle anderledes end nu, så kommer aftalen ikke til at betyde noget", siger Gert Willems.

Han har endnu ikke besluttet sig for, hvad han vil anbefale medlemmerne at stemme til den urafstemning, der kommer til at løbe elektronisk fra den 5. marts til den 16. marts.

"Jeg er behersket optimist. Jeg synes, der er noget positivt i forliget. Jeg synes det er positivt, at man har skrevet de lokale parter ind i den. Og det er positivt, at tillidsrepræsentanten igen er skrevet ind og igen skal være med til at snakke økonomi på skolerne. Men igen, der er ikke noget økonomi i aftalen. Hvis kommunen holder sig strengt til de økonomiske rammer, der er nu, så hjælper den her aftale overhovedet ikke. Så skal lærerne fortsat undervise mange lektioner. Vi har mange lærere, der underviser 28-30 lektioner om ugen - det siger sig selv, at det kan de ikke holde til".

Powered by Labrador CMS