Konfirmationsforberedelse må ikke være en del af den understøttende undervisning, alligevel er det en udbredt ordning.

Ulovlig ordning: Konfirmations-forberedelse rykket ind i undervisningen

Skolen må ikke være religiøst forkyndende, derfor må konfirmationsforberedelsen ikke være en del af den understøttende undervisning. Men det sker alligevel, og Undervisningsministeriet vil nu stoppe tilfælde, de får kendskab til.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konfirmationsforberedelse er forkyndende. Det er skolen ikke - børn går i skole, fordi de skal lære noget, ikke fordi de skal vækkes religiøst.

Alligevel er konfirmationsforberedelsen rundt i landet blevet en del af den understøttende undervisning.  

"Visse steder er konfirmationsforberedelsen indgået som en del af den understøttende undervisning, selvom det formentligt ikke er ganske lovmedholdigt. I disse tilfælde deltager alle skolebørn på 7. eller 8. klassetrin i undervisningen, hvad enten de skal konfirmeres eller ej. I sagens natur må denne undervisning ikke være forkyndende, men nok dannende og kundskabsmeddelende", står der er i rapporten "Skolereform og konfirmationsforberedelse", som Folkekirkens Uddannelses og Videnscenter har udgivet.

Folkekirkens folk skriver altså, at præsterne ikke forkynder i den understøttende undervisning. Er det et smuthul, der kan legitimere konfirmationsforberedelse i den understøttende undervisning? Det har folkeskolen.dk spurgt Undervisningsministeriet. Kontorchef Lotte Groth svarede:

"Konfirmationsforberedelsen er ikke en del af folkeskolens undervisning, og derfor kan konfirmationsforberedelse heller ikke indgå i tiden til understøttende undervisning. Hvis Undervisningsministeriet bliver opmærksom på ulovlig lokal praksis, vil vi tage kontakt til pågældende kommuner og præcisere reglerne på området", skriver Lotte Groth. Ministeriet understreger i øvrigt, at kirken er velkommen til at spille en rolle i forbindelse med den åbne skole.

Tidspres: Folkeskolereformen presser konfirmation og fritid

Meget udbredt John Rydahl er formand for Religionslærerforeningen. Han understreger, at det er skrevet ind de nye Fælles Mål for faget kristendomskundskab, at konfirmationsforberedelse er defineret som forkyndende undervisning. og skolen er en ikke-forkyndende institution. Derfor kan de to ting ikke blandes.

"Det der har bekymret mig, at det åbenbart er blevet meget udbredt det seneste halve års tid. Jeg er stødt på det rigtig mange steder", siger John Rydahl. Han hører fra præsterne, at de bliver tilbudt den understøttende undervisning som en måde at holde konfirmationsforberedelse inden for den almindelige skoletid.

"Den praktiske virkelighed er, at der er mange skoler, der har brugt det som anledning til at ændre tiderne, så kirken får eftermiddagstimerne frem for morgenen. Men som et plaster på såret, har man lavet en lokal studehandel, og gjort konfirmationsforberedelsen til noget 'alment dannende'". For eksempel fik præster et danskforløb om 'etik og filosofi' i et antal timer", siger John Rydahl.

Blog: Ulv i fåreklæder?

I en kronik i Kristelig Dagblad har Leise Christensen, der er forfatter til rapporten, og Birgitte Graakjær Hjort, der er leder af Folkekirkens Videnscenter, skrevet om problematikken:

"Konfirmationsforberedelsen kan ikke fungere som understøttende, har undervisningsministeren udtalt, ligesom heller ikke folkekirken kan være glad for modellen, i og med at den svækker konfirmationsforberedelsens mål, som er at danne bro mellem konfirmandernes livsverden og evangeliet og at indøve dem i gudstjenestelig praksis.  Især det sidste element kan være vanskeligt at opfylde, såfremt man ikke må bede eller bekende troen, men kun høre om, at sådanne fænomener foregår i folkekirken".

Undervisningsministeriet stopper jysk konfirmationsordning

Flyttet ud af den almindelige dag Det fremgår derudover af rapporten, at konfirmationsforberedelsen mange steder er skubbet udover kanten af den almindelige skoledag. I 28 procent af tilfældene er konfirmationsforberedelsen skubbet ud af den almindelige skoledag. Om den problematik skriver kontorchef Lotte Groth:

"Kommunalbestyrelserne kan ikke selv henvise konfirmationsforberedelse til om aftenen eller til andre ugedage, end hvor almindelig undervisning finder sted. Timetalsrammerne giver gode muligheder for, at man lokalt kan finde en løsning, som tager hensyn til både præsterne og skolernes tilrettelæggelse af undervisningen og de unges valg af konfirmationsforberedelse".

Undervisningsministeriet vil dog ikke stå i vejen for lokale kreative løsninger:

"Folkeskoleloven er dog ikke til hinder for, at præsterne selv i et vist omfang kan vælge at gennemføre konfirmationsforberedelsen om aftenen eller i weekenden fx i forbindelse med et særligt arrangement, hvis de ikke finder det tidsrum, som kommunalbestyrelsen har afsat til konfirmationsforberedelse, brugbart. De ændringer, som vi kan se i rapporten i forhold til placeringen af konfirmationsforberedelsen kan på den måde være udtryk for en enighed mellem præsten og den enkelte skole ud fra et bevidst valg i nogle provstier eller sogne. Ministeriet vil følge udviklingen tæt, så det sikres, at der tages hensyn til både præsternes arbejde og skolernes tilrettelæggelse af undervisningen".

Læs hele rapporten via linket til højre for artiklen.

Læs mere

Skolereform og Konfirmationsforberedelse