»Jeg tror, at vi kan foregribe problemer ved at justere, samtidig med at vi gør erfaringerne. Lærere er forskellige«, siger skoleleder Ole Birch, Houlkærskolen.

Viborg Lærerkreds: Fuld tilstedeværelse udfordrer

Nogle lærere får lov til at forberede sig hjemmefra, men i en undersøgelse har knap halvdelen af kredsens medlemmer svaret, at der ikke skal indgås aftaler, der giver lærerne mulighed for at forberede sig hjemme.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste lærere i Viborg er glade for at have arbejdstiden placeret på skolen. Men enkelte lærere får lov til at løse opgaver hjemmefra.

»Viborg Lærerkreds skal ikke indgå en aftale, der giver lærerne mulighed for at forberede sig hjemme«.

Det udsagn giver knap halvdelen af lærerne udtryk for i en spørgeskemaundersøgelse, som Viborg Lærerkreds har gennemført blandt medlemmerne. 31 procent kunne dog godt tænke sig at have mulighed for at forberede sig hjemme, mens 19 procent ikke ved, hvordan de skal forholde sig til udsagnet.

Viborg Lærerkreds, Skolelederforeningen og forvaltningen har indgået en aftale om en fælles forståelse af værdierne og samarbejdet på skolerne i Viborg. Aftalen bygger på lov 409, hvilket betyder, at alle lærere skal være på skolen i hele arbejdstiden. Men flere skoleledere har løsnet kravet om tilstedeværelse på skolen og giver enkelte lærere lov til at forberede visse opgaver hjemmefra.

Charlotte får lov til at forberede sig hjemme

»Det matcher ikke den officielle politik og vores forståelsespapir. I denne sammenhæng tager lederne udgangspunkt i værdibaseret ledelse, hvor man i højere grad forholder sig til den enkelte og ikke regler«, siger formand for Viborg Lærerkreds Flemming Kjeldsen.

Han mener dog, at skolelederne bevæger sig på kanten, når de aftaler med enkelte lærere, at de kan lægge noget af arbejdstiden hjemme.

»Det hele kan hurtigt skride. Vi glider lidt over i, at de 40 timer ikke rækker til arbejdsopgaven, og så sidder man derhjemme og arbejder ekstra. Og det mener vi ikke er i medlemmernes interesse«, siger Flemming Kjeldsen og uddyber:

»Vi kan få svært ved at holde fast i, at arbejdsmængden generelt er for stor, og kan få svært ved at dokumentere det, når lærerne tager opgaverne med hjem. Arbejdsbelastningen er kamufleret og ugennemsigtig. Så derfor er vi betænkelige ved det. Men det er klart, at vi har en interesse i, at medlemmerne oplever gode vilkår for at løse deres opgaver«.

Leder lytter til lærerne

Skoleleder på Houlkærskolen i Viborg Ole Birch har valgt at lette tilstedeværelsespligten, så lærerne, i de tilfælde hvor det giver mening, kan placere noget af forberedelsen hjemme. Han har gjort det, fordi han oplevede, at nogle lærere slet ikke trives med at lægge al tid på skolen. Han understreger, at lærerne registrerer deres arbejdstid i et Excelark - også når de forbereder sig hjemme.

»Jeg tror, at vi kan foregribe problemer ved at justere, samtidig med at vi gør erfaringerne. Lærere er forskellige«, siger Ole Birch.

Flemming Kjeldsen anerkender, at Ole Birch har valgt at lytte til de lærere, der i nogle situationer ønsker at forberede sig hjemme.

»Der er ingen tvivl om, at lærerne på Houlkærskolen er meget glade for deres ledere. De har klart en fornemmelse af, at ledelsen vil dem det godt, og der er en god dialog på skolen. Det er helt klart positivt. Vi skal selvfølgelig passe på, at vi ikke bliver alt for firkantede og fremstår som paragrafryttere, hvis medlemmerne så går hen og synes, at vi gør det dårligt for dem. Det er den balancegang, vi er ude i«.

Fælles forståelse skal evalueres

I januar måned skal Skolelederforeningens formand i Viborg, Flemming Kjeldsen og forvaltningen mødes for at evaluere den fælles forståelse.

»Vi har et år, hvor det er vanskeligt. Vi skal have tingene til at fungere i den virkelighed, vi befinder os i. Her i første runde vælger vi vores kampe med omhu. Men det er klart, at når vi i januar evaluerer vores forståelsespapir, bliver tilstedeværelsen et tema«, siger Flemming Kjeldsen.

Skolechef i Viborg Chris Rævsgaard Hansen er ikke i tvivl om, at hans holdning er, at lærerne ikke skal have mulighed for at forberede sig hjemme.

»Jeg er sikker på, at de enkelte skolelederes prioriteringer er for lærernes bedste. Men som udgangspunkt mener jeg ikke, at vi kan styre ordninger, hvor lærerne kan arbejde hjemme«, siger Chris Rævsgaard. »I det øjeblik vi lægger puljer uden for skoletiden, så oplever vi, at lærerne begynder at få det endeløse arbejde, hvor de begynder at arbejde i weekenden og om aftenerne, hvor de ikke kan styre deres arbejdstid. Vi vil gerne give en sikker ramme for deres tid og så give så meget fleksibilitet inden for rammen som muligt«.

Beslutningen om tilstedeværelse træffes på rådhuset