Folkeskolereform
2   683

Antorini går ikke ind i Erik Schmidt-sagen

Enhedslistens Rosa Lund ville i et folketingsspørgsmål have undervisningsministeren til at forholde sig til, at en lærer har fået en tjenstlig advarsel for negative holdninger. Men ministeren finder det rigtigst ikke at kommentere.

FRA "GOD ADFÆRD I DET OFFENTLIGE"

- Det er både nyttigt og naturligt, at offentligt ansatte gør brug af deres ytringsfrihed og deltager i den offentlige debat med viden og synspunkter.

- Offentligt ansatte har som privatpersoner en vidtgående ytringsfrihed, herunder frihed til at udtale sig om ressourcespørgsmål, som kan have væsentlig betydning for arbejdspladsen.

- Der gælder kun få begrænsninger i ytringsfriheden, bl.a. tavshedsbelagte oplysninger, ærekrænkende udtalelser samt åbenbart urigtige oplysninger om arbejdspladsen.

- Hensynet til offentlige myndigheders interne beslutningsproces og funktionsevne kan medføre begrænsninger i centralt placerede medarbejderes ytringsfrihed.

- Loyalitetspligten i ansættelsesforholdet kan ikke medføre yderligere begrænsninger i ytringsfriheden.

- En lovligt fremsat ytring kan ikke i sig selv føre til negative ledelsesreaktioner.

- Kritiske ytringer skal ikke fremsættes internt først, men generelt bør åbenhed og konstruktiv debat fremmes på den enkelte arbejdsplads.

"Hvordan harmonerer det efter ministerens opfattelse med reglerne for offentligt ansattes ytringsfrihed i at en lærer i Odense Kommune modtager en advarsel for »negative holdninger«?

Sådan spørger Enhedslistens Rosa Lund, i et såkaldt paragraf 20 spørgsmål til undervisningsminister Christine Antorini.

Det sker på baggrund af Folkeskolens afsløring af en tjenstlig sag på Agedrup Skole, hvor skolelederen valgte at give en skriftlig advarsel - blandt andet begrundet med "negative holdninger"

"Jeg kan ikke blande mig i konkrete personalesager, der verserer eller har verseret i de enkelte kommuner, og finder det derfor rigtigst ikke at kommentere den konkrete sag", skriver ministeren, der i øvrigt forklarer, at hun kun kender sagen fra dækningen på folkeskolen.dk.

Artiklen fortsætter under banneret

Sindelagskontrol
Udover Enhedslisten har også Liberal Alliances Merete Riisager og Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen kritiseret Odense Kommunes håndtering af sagen:

"En god skole kræver ledere og lærere, der kan tænke selv. Det må vi aldrig give køb på. Derfor vil det være dybt kritisabelt, hvis skolen kun skal indeholde dem, der ikke stiller spørgsmål. En folkeskole med sindelagskontrol vil være en åndsfattig skole", har Merete Riisager udtalt.

For Alex Ahrendtsen, der udover sin plads i Folketinget sidder i Odenses byråd, har Odense Kommune ondt i ytringsfriheden:

"Der har tidligere været ytringsfrihedssager blandt offentligt ansatte i Odense Kommune. Især indenfor skoleområdet, så rådmanden må tage sig sammen", har han fortalt.

Christine Antorini afslutter sit svar ved at henvise til reglerne for ytringsfrihed for offentligt ansatte:

"Helt generelt kan jeg dog oplyse, at rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed, herunder om forholdet til kravet om ansattes loyalitet, fremgår af vejledningen 'God adfærd i det offentlige' (juni 2007), der er udarbejdet af Finansministeriet i samarbejde med KL, Danske Regioner, det daværende Indenrigs-og Sundhedsministeriet, Justitsministeriet og DJØF."

Læs hele ministerens svar samt rapporten via link til højre for artiklen.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ