Anmeldelse Samfundsfag
0   758

Brutal børneroman om børnesoldater

Velskrevet, særdeles makaber og barsk roman om børnesoldater. I undervisningen bør den ledsages af grundige forklaringer, som sætter indholdet i sammenhæng.

Dræb eller dø

Fakta


Titel
Dræb eller dø

Forfatter
Dorte Lilmose

Pris
249

Sider
116

Forlag
Turbine Forlaget

Malik og Rajeb er bedste venner og hovedpersonerne i denne blodige bog om børnesoldater. Deres forældre er døde, landsbyen brændt ned, og med Rajeb som fortæller får vi historien om de to drenges ydmygelser og grusomheder i et ikke navngivet afrikansk land.

Artiklen fortsætter under banneret

Som mange andre forældreløse børn er de et let bytte for oprørshærens rekruttering af nye børnesoldater, da det måske er deres eneste chance for at overleve. Børn er lettere at skræmme end voksne, de lystrer, de er mindre tilbøjelige til at flygte, og de forlanger ikke løn. En nat, mens Malik og Rajeb sover under et træ, bliver de samlet op af en mand, der tilbyder mad og sikkerhed. Uden nogen som helst anelse om, hvilket liv de nu går ind til. Elendig mad, tvang, vanvid, oplæring i at torturere og selv blive det, skyde og dræbe med AK47 – og til stadighed udsættes de for brutal hjernevask.

De fleste af de i alt 23 lande, der i 2014 ifølge FN anvender børnesoldater, ligger i Afrika, men uhyrligheden eksisterer også i både sydamerikanske og asiatiske lande. På trods af at så godt som alle lande har underskrevet FN’s Børnekonvention, der forbyder brug af soldater under 18 år. Et væsentligt og relevant tema, der med udgangspunkt i denne bog kan tages op til debat i undervisningen.

Bogen er fra forlagets side tænkt til børn fra og med 12 år. Det er en velskrevet, særdeles makaber og barsk roman om et påtrængende emne, men den bør i et undervisningsforløb ledsages af grundige forklaringer og baggrundsinformationer, der kan sætte indholdet ind i de rette sammenhænge, for ikke at virke som det rene makabre gys.
 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.409 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.278 andre er allerede tilmeldt