Hvis eleven skal gå til forældrebetalt idrætsundervisning, skal det være eliteidræt, mens der ikke er nogen lovmæssige krav om, at elever skal have et særligt musisk talent for at få adgang til forældrebetalt musikundervisning.

Ministeriet: Forældrebetaling på skoler er lovligt

Hvis skolelederen giver en elev fri, er det lovligt for foreninger at kræve forældrebetaling for aktiviteter på skolen. Det siger Undervisningsministeriet, der ikke på nuværende tidspunkt vil afgøre, om det er ulovligt, når skoler i Holstebro kræver forældrebetaling for musiktilbud til hele klasser.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

(Opdateret kl. 11.20) Ni skoler i Holstebro har valgt at lade den kommunale musikskole opkræve forældrebetaling for et musiktilbud for 1. og 2. klasserne. Ifølge ministeriet er det fuldt lovligt at have forældrefinansierede aktiviteter på skolen, så længe det ikke er en del af skolens egen undervisning, som altid er gratis. 

Kommune vil tage penge for musikundervisning i skoletiden 

"Det er ikke afgørende, om det foregår på skolens matrikel eller ej. Forældrebetalt undervisning kan godt foregå på skolerne", siger Chefjurist i Undervisningsministeriet, Liz Nymann Lausten.

"Det afgørende er, om skolelederen har givet eleven fri fra den almindelige undervisning. Hvis eleven har fået fri, er det lovligt for foreningerne at kræve betaling fra forældrene", siger hun.

"Og i det tilfælde er det fuldt lovligt at opkræve forældrebetaling, for så har det ikke noget med skolerne at gøre", siger hun.

Ikke meningen med reformen

I Holstebro gælder musiktilbuddet for alle elever i 1. og 2. klasser. Liz Nymann Lausten kan ikke sige, om det er lovlig praksis at tilbyde hele klasser undervisning mod forældrebetaling, men siger dog, at "det ikke er det, der er lagt op til med reformen".

Ministeriet: Ulovligt at lade forældre betale 'Den åbne skole'

Det er i udgangspunktet en kommunal tilsynsmyndighed, som ligger under statsforvaltningen, der skal afgøre, om Holstebros skoler holder sig inden for lovens regler.

Trommer og trompeter

Fremover kan de dygtigste elever lægge læsebogen fra sig og i stedet koncentrere sig om at spille på trommer eller trompet, hvis ellers skolelederen synes, det er en god idé.

"Man kan i princippet godt blive fritaget fra danskundervisning for at modtage musikundervisning", siger Liz Nymann Lausten.

Skolelederen foretager en faglig og pædagogisk vurdering af hver enkelt elev, og hvis eleven kan opfylde målene for dansk, og det ikke påvirker klassen negativt, kan lederen give eleven fri til at tage til musik i stedet for.

Gælder kun musik

Der er forskellige regler for, hvad der kræves af elever, for at de kan blive fritaget for skolernes grundtilbud.

Hvis eleven skal gå til forældrebetalt idrætsundervisning, skal det være eliteidræt, mens der ikke er nogen lovmæssige krav om, at elever skal have et særligt musisk talent for at få adgang til forældrebetalt musikundervisning.

Andre typer kulturtilbud som billedkunst og lystfiskeri er ikke nævnt i loven.

Borgmester: Ingen brugerbetaling i skoletiden

 

Powered by Labrador CMS