For mange af vores lærere vil det nærmere virke lidt fodslæbende og mærkeligt, hvis de skal vente et helt år på Fælles Mål, siger Pia Allerslev

Nye Fælles Mål obligatoriske i København fra august

De nye Fælles Mål, der forventes færdige til august – umiddelbart før skoleåret begynder – skal gælde med det samme i København. Borgmester Pia Allerslev mener, at det vil virke fodslæbende at vente.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mens Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann i forligskredsen bag folkeskolen arbejdede for, at skolerne får et ekstra år til at indføre de nye Fælles Mål, trækker hendes partikollega Pia Allerslev i den anden retning.

Børne- og ungdomsborgmesteren i København fortæller i en pressemeddelelse, at de nye mål allerede skal være gældende fra starten af næste skoleår.

"Vores forventning er, at de nye Fælles Mål vil understøtte lærerne bedre i deres arbejde med at opstille læringsmål for den enkelte elev. Samtidig vil forældrene få et mere klart billede af, hvad deres børn skal lære i skolen," siger Pia Allerslev i pressemeddelelsen.

Udsigt til et frivilligt år med nye Fælles MÅl

Problem, at målene ikke er færdige Ministeriets repræsentant fortalte på et dialogmøde for nylig, at målene forventes færdige til august - umiddelbart før næste skoleår. Så planlægningsprocessen for de københavnske lærere ser ud til at blive relativt komprimeret.

Beslutningen overrasker Jan Trojaborg, der er formand for Københavns Lærerforening:

"Det er et stort problem, at målene ikke bliver færdige til tiden. Der er ikke nogen ideel løsning. Jeg kan undre mig over, at Pia Allerslev går en anden vej end landspolitikerne, men det er en politisk beslutning, som vi må forholde os til", siger Jan Trojaborg.

Nye Fælles Mål svarer til et 10-tal

Stort informationsarbejde Han mener, at Pia Allerslev og forvaltningen har udsigt til en stor informationsopgave omkring målene.

"Der forestår en meget stor opgave fra forvaltningen i at inddrage lærere og ledere i, hvad det her er, og hvad de nye Fælles Mål betyder", siger Jan Trojaborg. Han mener, at problemer med tidligere Fælles Mål blandt andet har skyldtes manglende informationer om målene.

"Hvis man skal lære noget af erfaringerne fra sidste gang, Fælles Mål blev skrevet om, er det, at de skal gøres til et alment gode, og så må Pia Allerslev sætte det store apparat i gang", siger Jan Trojaborg. Han ser dog også problemer i at vælge forligspartiernes model og udsætte de nye mål. Fordi skolen skal måles på resultater, der relateres til de nye mål, vil det være uhensigtsmæssigt at bruge de gamle.

Antorini bekræfter nye Fælles Mål frivillige første år

Fodslæbende Samme argumentation bruger Pia Allerslev i pressemeddelelsen, hvor det slås fast, at en udskydelse ikke vil ændre det "helt centrale reformkrav om, at lærerne forpligtes til at arbejde med individuelle læringsmål".

"Det giver slet ikke mening at udskyde dem. For mange af vores lærere vil det nærmere virke lidt fodslæbende og mærkeligt, hvis de skal vente et helt år på Fælles Mål, når de godt ved, at de er på vej," siger borgmesteren.

"Fra undervisningsmål til læringsmål" bliver temaet for årets københavnske sommeruniversitet. Borgmesteren giver i øvrigt mulighed for, at "enkelte" skoler kan få lov at dispensere fra de nye mål, hvis de på grund af specifikke udfordringer vil have svært ved at "håndtere endnu et udviklingskrav".