Nyt kompetencecenter vil kæmpe for billedkunstfaget

Kompetencecenter for Børn, Unge og Billedkunst skal styrke billedkunst for børn og unge både fagligt og politisk. En af mærkesagerne er blandt andet at skabe konkrete politiske forbedringer for billedkunstfaget overalt i uddannelserne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det nye kompetencecenter skal favne bredt inden for billedkunstfaget, og en af centerets opgaver bliver at indsamle og formidle eksisterende viden om billedkunstaktiviteter for børn og unge. Derudover skal der også arbejdes for at skabe konkrete politiske forbedringer for billedkunstfaget overalt i uddannelserne.

"Vi er venner i billedkunsten og samles for at løfte området på en konstruktiv måde," siger Karen Marie Demuth, der er koordinator for det nye center.

Kompetencecenteret vil blandt andet arbejde for at opruste billedkunstfaget i hele uddannelsessystemet.

"De seneste 10-15 år er billedkunstfaget nedprioriteret i både folkeskole, gymnasieskole og på læreruddannelsen. Faget skal have flere timer, højere status, og underviserne skal opkvalificeres", skriver centeret i en pressemeddelelse. Derudover er målene at arbejde for at sikre billedkunstens talentudvikling og billedskolernes eksistensgrundlag.

Censorer advarer om mangel på lærere i billedkunst og geografi

Bredtfavnende center Kompetencecenteret fik i november 3,3 millioner kroner fra det tidligere Statens Kunstråds Billedkunstudvalg, men det er først nu blevet endeligt etableret med en 12 personers styregruppe. Denne tæller repræsentanter fra billedskoler, museer, Landsforeningen Børn, Kunst og Billeder, Billedkunstnernes Forbund, Billedkunstnerisk Grundkursus, Unge Kunstnere og Kunstformidlere, professionelle kunstnere, en professor på Det Kgl. Danske Kunstakademi samt den nyvalgte formand for Danmarks Billedkunstlærere, Lykke Andersen. Kort sagt hele billedkunstens fødekæde.

"Der er virkelig noget at fejre! Det her er starten på noget stort, som vi i fællesskab har arbejdet for gennem mange år. Vi må stadig knibe os i armen over, at det er lykkedes at nå her til," siger Karen Marie Demuth. Hun er tidligere formand for billedskolernes landsforening Børn, Kunst og Billeder, og det er også dem, der står bag ideen om det nye center.

Kompetencecenter for Børn, Unge og Billedkunst får til huse dels på kulturproduktionscentret Godsbanen i Aarhus, dels hos Billedkunstnernes Forbund i København. 

Billedkunstlærere til Antorini: Sats på billedkunst