Kun 81 nyuddannede i materielt design

Der blev kun afholdt seks prøver i linjefaget materiel design – hovedsageligt med studerende fra Via, UCC og Metropol. De øvrige uddannelsessteder fravælger faget eller udbyder kun hvert andet år. Censorerne advarer i årsrapporten, som netop er udkommet, om, at meget få vælger faget. De håber, at det vil hjælpe, når der bliver overensstemmelse mellem uddannelsen og folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Fagmiljøet omkring materiel design har også det forgangne år haft den udfordring, at faget ikke findes i folkeskolen, og selv om der nu er udkast til læseplan for håndværk og design, er der endnu ikke endelig afklaring omkring, hvilket fagindhold, de studerende på længere sigt skal ud at undervise i. De fleste er derfor søgende overfor, hvordan faget materiel design udmøntes bedst muligt". Sådan lyder meldingen fra censornæstformand for materiel design på læreruddannelsen Bolette Kremmer Hansen i årets censorrapport. Kun 81 studerende har aflagt prøve i linjefaget mod 109 sidste år - og 450 dengang fagene hed sløjd og håndarbejde. Bolette Kremmer Hansen er bekymret for, om der bliver tilstrækkeligt antal uddannede lærere til at dække faget fremover.

Lavere karaktergennemsnit

Censorerne er generelt godt tilfredse med de studerendes niveau, men karaktergennemsnittet er faldet fra 8,07 sidste år til 7,73 i år. En af censorerne skriver: "Der er problemer med det store stofområde i faget, hvor der forventes en meget bred tilgang og kendskab til både det teoretiske og praktiske arbejde. De studerende har vanskeligt ved at indarbejde aspekter fra hele området". Der er kun 17 studerende, der har valgt at skrive bachelorprojekt i materiel design, og Bolette Kremmer Hansen påpeger, at mulighederne for at tage faget er meget ulige rundt om i landet, ligesom struktur og kvaliteten er faglokaler er meget forskellig.

 

Læs mere

Årsrapporten fra Censorformandskabet 2013