Forskning Ordblind/læsesvag
0   652

Ordblinde læser bedre med e-læsere

Digitale e-læsere og tablets kan hjælpe elever, der lider af ordblindhed, til at læse hurtigere og i højere grad forstå, hvad de læser, viser en ny undersøgelse. E-læsere kan zoome ind på ordene, og det er der, humlen ligger, mener forskerne.

Læsebesvær er noget, mange elever kæmper med. Faktisk har op til ti procent af alle mennesker læsevanskeligheder, der opstår direkte fra ordblindhed.

Nu viser en ny undersøgelse udgivet i det videnskabelige tidsskrift »Plos One«, at elever, der har kæmpet med ordblindhed i mange år og ikke længere udvikler sig, kan forbedre både læsehastighed og forståelse ved at bruge e-læsere eller tablets, for eksempel en iPad.

En e-læser er en computer designet til at læse digitale bøger med. Med en e-læser kan man zoome ind på skriften, så der kun står få ord per linje. Og det er lige præcis, når eleverne zoomer ind på ordene, at det hjælper dem med at læse.

Omkringliggende ord er problemet

Forskerne bag undersøgelsen brugte 103 ordblinde gymnasieelever, hvis læsefærdigheder ikke længere forbedredes. Men ved at zoome ind på teksten med e-læserne blev en tredjedel af eleverne betydeligt bedre til både at læse og forstå. Tidligere undersøgelser har vist, at kortere linjer hjælper ordblinde til at læse. Det peger mod, at det er de kortere linjer og ikke nødvendigvis apparatet, der skabte effekten for nogle af de ordblinde.

Artiklen fortsætter under banneret

Ordblindhed

Ordblindhed er en vedvarende funktionsnedsættelse, som har store konsekvenser for håndtering af skriftsprog (læsning, stavning og skriftlig formulering).

Ordblindhed opleves derfor ofte som et stort handicap. Intensiv undervisning og it-baserede læse- og staveværktøjer er afgørende for mennesker med ordblindhed.

Kilde: Socialstyrelsen.dk

»Det er vores overbevisning, at e-læsere er effektive for nogle ordblinde, da de har problemer ved at rette deres visuelle opmærksomhed mod de ord, som de har brug for at læse«, siger Matthew H. Schneps, ledende forsker og direktør for Laboratory for Visual Learning på The Smithsonian Astrophysical Observatory, til BBC News.

Mange ordblinde har en forstyrrelse af deres visuelle opmærksomhed. Det gør, at de ikke kan holde fokus på samme måde som andre, når de læser. Så ved at skære omkringliggende ord væk kan man altså hjælpe disse ordblinde, mener forskerne.

»Hvis folk har problemer med at læse, så kan de måske bare nøjes med at zoome ind på teksten, på hvilken computerlignende apparat de end måtte have. Det kunne i princippet også være på en tavle«, siger Matthew Schneps til BBC News.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.257 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.870 andre er allerede tilmeldt